The Jerusalem Way * Jeruzalémská cesta

Petr Hirsch: The Jerusalem Way &emdash; Když v roce 2010 tři rakouští poutníci Johannes, Otto a David vyráželi na pouť do Jeruzaléma, ještě zřejmě netušili co se bude dít v letech následujících. Příchod do Jeruzaléma by se dal označit za začátek té skutečné cesty. Poslání, které si vytyčili je velkolepé. A to vznik Jeruzalémské poutní cesty, která spojí Finisterru, místo v dobách dávno minulých považované za samotný konec světa, s městem snad nejvíce dobývaným a obléhaným, s Jeruzalémem. 

Johannes po doputování napsal knihu a též vznikl filmový dokument zachycující jejich cestu. S tímto dokumentem pořádají veřejná vystoupení, nyní po německy mluvících zemích, ale k dispozici bude i verze s anglickými a francouzskými titulky. Nedávno též vyšel anglický překlad knihy, která je k zakoupení na amazonu. Všechny potřebné informace jsou k dispozici na webových stránkách The Jerusalem Way.

Jeruzalémská cesta ve své hlavní páteřní trase prochází 14 státy a měří přes 7 500 km. V zemích západní Evropy využívá již existující infrastruktury pěších poutních cest, zejména svatojakubské cesty (Camino Santiago) ovšem od Rakouska na jih a jiho-východ čeká trasa teprve na své zmapování vyznačení. Johannesovi s jeho přáteli se daří pro myšlenku Jeruzalémské cesty získávat nemalou podporu, a to například požehnání od odstoupeného papeže Benedikta XVI. a posledním "mediálním" úspěchem je podpora od světoznámého spisovatele Paula Coelha. 

Proč Jeruzalém? Každý kdo putování jednou podlehl a došel do Santiaga se dříve či později začne porozhlížet po další poutním cíli. Míst je mnoho, od lokálně známých, přes Řím až právě po samotný Jeruzalém, kolébka křesťanství, místo které svojí pestrou historií přitahuje permanentní pozornost až do dnešních dnů. Je to místo neobyčejné krásy, pestrosti a kulturní rozmanitosti. Tři světová náboženství, tzv. Abrahámovská náboženství, které ovlivňují více než 50 procent světové populace (zdroj wiki), se tu setkávají na prostoru menším než je několik fotbalových stadiónů. Poutník je odhodlaný, vytrvalý, pokorný a mnohé další a pouť do Jeruzaléma všechny tyto kvality zajisté prověří. Důvodů proč do Jeruzaléma putovat se dá nalézt mnoho a rozhodně nemusí být jen náboženského charakteru.

Už dnes je možné si od sdružení pořídit Jeruzalémský credencial (poutnický pas) do kterého je možné v průběhu poutě sbírat razítka z míst, kterými jste prošli. Nálepku Jerusalem Way můžete potkat na mnoha místech a pokud máte chuť, můžete na vaší pouti i některou umístit. Sny a cíle jsou velké. Vytvořit poutní stezku, která si klade ambice spojování lidí, národů a kontinentů. The Jerusalem Way - cesta jednoho náboženství, cesta lásky, cesta člověka k člověku, cesta k celosvětovému míru.
Petr Hirsch: The Jerusalem Way &emdash; The Jerusalem Way
Jedna ze skupin na facebooku: https://www.facebook.com/groups/jerusalemway/ 

Co myslíte, zaslouží si Česká republika mít svoji část cesty na Jeruzalém? Já věřím, že ano. Jsem hluboce přesvědčen, že chůze, putování v sobě nese transformační a sebepoznávací potenciál, který mohu každému doporučit. Každá podobná cesta může vzniknout pouze díky lidem, kteří po ni začnou putovat a díky lidem, kteří na ni žijí a pomáhají těm co jsou právě na cestě. V Čechách je tradice pohostinnosti a pomoci "cizincům" trochu na vedlejší koleji, čeká nás dlouhá cesta, možná delší než do Santiaga, ale já věřím, že společnými silami dojdeme. Napište mi prosím, kdo má chuť pomoci. Plány pro blízkou budoucnost: 
  • oživení české verze stránek The Jerusalem Way na facebooku, pro výměnu informací
  • překlad části webu www.jerusalemway.org
  • organizace putování v roce 2014, které bude pilotní a prvotní s cílem napojit se na hlavní rakouskou větev
Šťastné putování letními dny.

 



reklama


Oblíbené příspěvky