P o U t N i Cká laboratoř aneb jak se naviguji?

Zajisté vás zajímají podrobnosti z laboratoře jak probíhá plánování takového putování a jaké prostředky využívám na cestě k navigaci. A tak jsem připravil malé nahlédnutí do
P o U t N ické kuchyně.

Díky tomu, že první etapy putování jsou Evropou a ještě k tomu střední, západní a severní, kde je kartografie na velmi vysoké úrovni a na internetu se dá nalézt mnoho užitečných informací, tak jsem vlastně vše připravil přes obrazovku monitoru.
Mým cílem není jít co nejkratší a nejrychlejší (silnice) cestou, ale  prošlapávat zapomenuté nebo méně procházené stezky Evropy, po kterých chodívali naši předci a kde se mnohdy psala i historie.

Pro plánování jsem využil stránky Waymarked Trails, kde lze nalézt zatím z mého pohledu nejucelenější přehled dálkových, národních i lokálních turistických tras v Evropě. Též jsou zde odkazy na webové stránky na jednotlivé organizace, které se starají o rozvoj a údržbu těchto tras. Jedná se o projekt postavený na bázi OpenStreetMap, tedy elektronické mapy dostupné pro každého. Pojítkem pro putování se mi staly hlavní města států a tak jsem při pohledu na mapu Evropy hledal trasy, které spojí Prahu s Lucemburskem a dále s Bruselem, Amsterodamem, Berlínem, Kodaní a Oslem. Druhým neméně užitečným zdrojem informací mohou být stránky The Walking Pilgrim, kde Peter Robins předkládá nejucelenější přehled poutních cest v Evropě v současné době.

A tak jsem na základě výše uvedených zdrojů připravil plán cesty. Musím říct, že od počítače to jde docela snadno. Ujít to bude už trocho horší. V letech 2010 až 2012 jsem putoval na základě papírových map. Byl jsem zastáncem papíru, ale říkal jsem si, že bych přeci jen mohl pokročit. A tak jsem začal vybírat vhodný přístroj pro navigování. Hlavní podmínkou byla výdrž baterie, aby to byl smart (chytrý) telefon neboť jsem ho chtěl využívat i pro sdílení online zážitků na sociálních sítí. Volba nakonec padla na Aligator RX430 eXtremo. A po 3 měsících používání musím vyjádřit spokojenost. Dva škrábanečky
Pomocník na cestách Aligator RX430 eXtremo
a záložní powerpack GoalZero



na display a nemožnost ovládání telefonu, když jsou mokré prsty nebo je namočená obrazovka, jsou drobnosti, s kterými se dá na cestě vypořádat. Telefon bez navigačního softwaru by byl jen hezký těžítkem na telefonování. Po kratším vybírání a testování jsem zvolil aplikaci vyvíjenou Českou firmou a to Locus. Nabízí snad všechny základní funkce pro navigování, správu tras, zaznamenávání bodů zájmů a hlavně se dá intuitivně ovládat. A umožňuje pracovat s obrovskou řadou mapových podkladů a dává možnost doinstalovat řadu doplňků, jako je třeba praktická předpověď počasí. Což ovšem vyžaduje online připojení k internetu. Aplikace umožňuje stáhnout různém mapové podklady do telefonu pro offline použití. Ovšem jsou zde různé omezení v počtu stahovaných dlaždic za den. Za rozumný peníz je možné zakoupit kredit a stáhnout vektorovou open street mapu jednotlivých zemí. Mapy pro Evropu jsem nakonec pořídil přes projekt openandromas. Kde je možné stáhnout velmi aktuální vektorové mapy jednotlivých států. Po zkušenostech z Německa, Lucemburska a Belgie mohu napsat, že kvalita a detailnost těchto map je pro putování  dostačující. Když vezmu v potaz, že se jedná o dobrovolnický projekt a obsah je doplňován nadšenci, tak jsou některé oblasti velmi precizně kartograficky zdokumentované a je téměř nemožné na cestě zabloudit.

Tak a to je vlastně vše potřebné pro úspěšné nesejití cesty. Z Waymarked Trails si stáhnu potřebou trasu v GPX souboru. Případné editace GPS tras provádím pomocí programu GPS Track editor. No a pak už zbývá nahrát GPX soubor do telefonu a importovat ho do Locusu a může se vyrazit na cestu. Pro sdílení mých putovacích plánů využívám službu GPSies. Kam vždy plánované trasy nahraji a nabídku ke sdílení přátelům nebo těm, kteří by uvažovali mě v některém úseku cesty navštívit a připojit se ke mě.

Poslední perličkou, kterou využívám je aplikace Bubbler GPS, díky které mohou přátelé a zájemci sledovat kudy vedla má trasa na interaktivní mapě na serveru www.Spotwalla.com. Toto je už ovšem taková "vychytávka", která pro samotné putování není nezbytná. Aby byl výčet používané elektroniky téměř úplný, tak pro práci používám ultrabook Sony Vaio  Pro 11, což byl a zřejmě stále je nejlehčí ultrabook na trhu. Za tři měsíce putování zatím prokázal své kvality a stále šlape jak hodinky. O záložní zásobu energie pro telefon nebo GPS tracker se mi stará GOAL ZERO Switch 8 Solar Recharger, viz fotografie výše.

Na závěr pár odkazů na trasy, poutní cesty, stezky a dálkové turistické trasy po kterých se chystám následujících 6 měsíců šlapat a putovat:

Oblíbené příspěvky