Stránky

Poputujme spolu na Velehrad - pozvánka na Adventní pouť 2019


V rámci cyklu čtyř putování na Velehrad po cyrilometodějských cestách vás srdečně zvu ke ztišení a zpomalení. Ve spolupráci s Evropskou kulturní stezkou Cyrila a Metoděje jsme připravili putování z Baziliky Sedmibolesnej Panny Marie v Šaštíně na Velehrad. Podrobnosti o této trase naleznete zde: http://www.cyril-methodius.eu/25004-sastin-velehrad.

Celkem nás čeká 110 km putování, které jsou rozloženy do 4 dnů s tím, že v Šaštíně se budeme scházet již ve středu 4. 12. a pro zájemce je možnost zajistit ubytování i na Velehradu, z neděle na pondělí do 9. 12. Ovšem v neděli dorazíme tak, aby se dalo stihnout spojení na Brno, či na Prahu ze Starého Města.
Čas adventu v kombinaci s blížící se zimou nabízí ojedinělé podmínky pro usebrání v pravidelném rytmu chůze a putování. Celá trasa je ke shlédnutí zde: https://mapy.cz/s/mecajujuha. Pro letošní rok jsem pro vás připravil možnost jít tzv. na lehko, tedy bez nutnosti nést spacák a karimatku. A je to za cenu trochu vyšších nákladů na jednotlivá ubytování. Věřím, že vás tato nabídka osloví a sejdeme se společně při putování vstříc končícímu roku s pořadovou číslovkou 2019.

Přihlášku prosím nenechávejte na poslední chvíli, neb počet míst s postelemi je omezen. Hlaste se nejpozději do pondělí 25. listopadu 2019, 12:00, vyplněním přiloženého formuláře.

Detailní rozpis celého putování.

středa 4. 12.
  • Sraz v Šaštíně v odpoledních hodinách,
  • ubytování v bývalém chlapeckém internátě, součást kláštera - https://mapy.cz/s/2dpVf, prostory jsou vytápěné, k dispozici rychlovarná konvice a hrnečky třeba na čaj,
  • pro zájemce večer od 17 modlitba růžence, od 18 hodin bohoslužba,
  • v jednání je ještě prohlídka kláštera a kostela,
  • večeře možná v nedalekém hotelu u jezera - https://mapy.cz/s/2dpZB, obchod též nedaleko baziliky,
  • cena ubytování 8 EUR / noc, snídaně ráno 2,2 EUR.

čtvrtek 5. 12.
  • První část trasy ke kostelu za Kopčany: https://mapy.cz/s/lucacejava,
  • ranní bohoslužba ve čtvrtek 5. 12. od 7 hodin, po skončení požehnání poutníkům, snídaně v cca 7:45 a poté start putování - cca v 8.30 hodin,
  • návštěva kostela sv. Margity Antiochijské,
  • pokračování do Mikulčic přes zatím nezaznačený mostek přes Moravu: https://mapy.cz/s/bukelagegu, celkem 26 km,
  • ubytování v Penzionu U Konečků - https://mapy.cz/s/ceculegoce - cena 350 Kč / osoba,
  • možnost krátké degustace v místním sklípku - 100 Kč /osoba.

pátek 6. 12.

sobota 7. 12. 
  • 8:00 - požehnání poutníkům v místním kostele, prohlídku Strážnice,
  • pokračování v putování se zastávkou na oběd ve Vracově nebo Žeravicích,
  • ubytování v Lesním parku Vřesovicehttps://mapy.cz/s/gebudanora - 300 Kč / osoba,
  • večeře z běžné nabídky.
neděle 8.12.
  • 7:30 snídaně - cena 70 Kč / osoba (nutno objednat)
  • 8:30 pokračování v putování se zastávkou u kaple sv. Klimenta a v Buchlově,
  • kolem 13:00 příchod na Velehrad, 
  • v 15:00 ukončení putování společnou bohoslužbou s požehnáním poutníkům,
  • pro zájemce možnost nocování na Velehradě - 250 Kč za postel v dvoulůžkovém pokoji.
Hlaste se prosím do pondělí 25. listopadu níže. Ale pokud můžete, nenechávejte přihlášku na poslední chvíli. Děkuji.



Pro inspirace, jak jsem na Velehrad putovali v létě.



Co sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, berte osvědčený batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různého počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se samozřejmě může hodit. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovka a přezůvky nebudou též k zahození. Osobní lékárnička, dostatek náplastí. :-) Hrneček na čaj či kafe, nebo zalitou hrnečkovou polévku se též může hodit. 

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta, klubu českých turistů. Někdy se jde po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Součástí organizace je zajištění skromného ubytování, kdy se často spí na na zemi v halách a tělocvičnách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák (upřesněno v přihlašovacím formuláři). Při putování se většinou skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. (ideálně polívka) Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nezapomeňte organizátora informovat o specifikách Vašeho zdravotního stavu. (např. alergie, léky, apod. aby v případě potřeby a nenadálé situace mohl adekvátně reagovat) Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování bude pořizován fotografický a video materiál, určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování a to různými formami (youtube video, nebo klip v televizi s plošným vysíláním - v případě, že si nepřejete být na záběrech zachyceni, dejte o tom prosím vědět) V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom též vědět. Děkuji.

Něco počtení o celém projektu Cyrilometodějských cest, které směřují na Velehrad: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/cyrilometodejska-stezka-velehrad-solun-rim-klub-ceskych-turistu.A190708_487620_zlin-zpravy_ras

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny


Těším se na Vás.

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce
tel.: 601 206 849