Via Sacra - putování z Rumburka do Hejnic ke kostelu Navštívení Panny Marie


Via Sacra (Posvátná cesta) je patrně nejstarší a zároveň i nejslavnější ulice antického Říma. Byla tepnou Fora Romana a tím pádem i tepnou celého Říma. Konaly se zde různé posvátné obřady, velkolepé slavnosti vítězství a denně jí prošlo několik tisíc lidí, kteří mířili do chrámů, zaměstnání či do Kolosea. Právě díky mnoha svatyním vděčí Via Sacra za své jméno.

Via Sacra je ovšem také novodobá stezka vedoucí po významných sakrálních památkách v Trojmezí Německa, Polska a České republiky. Vede po jedinečných sakrálních stavebních dílech a uměleckých pokladech a prochází Horní Lužicí, Dolním Slezskem a severními Čechami využívajíc staré obchodní a poutní stezky. Pojďme se společně po některých částech této jedinečné trasy projít a objevit při putování svůj poklad ukrytý hluboko v srdci.

Program poutě a celá trasa ke shlédnutí zde: https://mapy.cz/s/3qVND
Samozřejmě je možné vyrazit i na část trasy, den, dva, nic není vyloučené. Přidejte se jak Vám dovolí čas a další možnosti.

Středa 8. května 2019
  • Sraz účastníků a ubytování na faře (mezi 17 až 20 hodinou)
  • K nocování zapotřebí vlastní spacák - příspěvek dobrovolný
  • Od 21 hodin komentovaná prohlídka Lorety Rumburk při svíčkách (bude realizováno při dosažení minimálního počtu účastníků)
Čtvrtek 9. května 2019
Pátek 10. května 2019
Sobota 11. května 2019
Neděle 12. května 2019
  • 9:00 mše, po ní pro zájemce možnost pokračovat do Liberce na trase:  https://mapy.cz/s/3qVW6
  • 16:00 ukončení putování a návrat domů
Přihlášky prosím do neděle 5. května 2019, 20 hodin.



Co sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, berte osvědčený batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různého počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se samozřejmě může hodit, stejně tak návleky, ale nejsou nezbytné. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovka a přezůvky nebudou též k zahození. Osobní lékárnička, dostatek náplastí. :-) 

Organizační poplatek
Pout je organizována jako nezisková a více méně dobrovolnická aktivita, ale s její přípravou a realizací jsou spojené náklady. Poplatek je tedy dobrovolný, splatný převodem na účet organizátora. A to po skončení poutě a spokojenosti poutníka. (jako vodítko může být doporučení 50 Kč / den putování). Případně je možné předat příspěvek osobně na konci putování.

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta, klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Součástí organizace je zajištění skromného ubytování, kdy se často spí na na zemi v halách a tělocvičnách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák. Při putování se většinou skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. (ideálně polívka) Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál, určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

A zde malé lákadlo - video z Velikonočního putování 2018. :-)




Těším se na setkání při společném putování.

Petr Hirsch

organizátor a průvodce
tel. 601 206 849


Partneři putování










Oblíbené příspěvky