Svatojakubská pouť Prahou - 25. července 2019

Jménem Ultreia z.s. srdečně zvu všechny minulé, současné i budoucí poutníky a příznivce poutnictví ke společné oslavě svátku sv. Jakuba. Jak lépe a důstojněji si  připomenout a oslavit svátek poutníků než společným putováním?
Svátek sv. Jakuba připadá jako každý rok na 25. červenec, letos tento den vychází na čtvrtek. Věřím, že Vás zaujme některý bod z nabízeného programu a připojíte se na celý program nebo alespoň na jeho část. Hlavním cílem je pouť z centra Prahy od baziliky sv. Jakuba Většího ke kostelíku sv. Jakuba v Petrovicích, kde se v 18 hodin bude konat mše s úmyslem za všechny poutníky na cestách blízkých i vzdálených. Celá trasa zde: https://mapy.cz/s/3uogZ. V průběhu putování se zastavíme ve třech parcích a zatančíme mírové kruhové tance, které jsou tak jednoduché, že je během pár okamžiků zvládne opravdu každý. Ukázka zde. Tance povede paní Milada Chalupová,
Též mineme tři původně románské kostelíky u Botiče (Vršovice, Záběhlice, Hostivař), a tak nám Tomáš Jindřich jako historik poví pár vět k románské Praze. A jako poslední zajímavost, půjdeme podél školy známé z filmu Obecná škola a přes osadu Na Slatinách, což je unikátní místo nejspíš poslední nouzové kolonie v Praze. A tak věříme, že je na co se těšit.

Účast není podmíněna přihláškou, ale pokud můžete, prosím o vyplnění níže přiloženého formuláře. První bod programu v 11 hodin - návštěva Týnského chrámu s překvapením je omezen kapacitou 15 poutníků, prosím tedy zájemce o prohlídku, aby se přihlásili co nejdříve. Děkuji.

A nyní již k programu:

11:00 - prohlídka Týnského chrámu (s překvapením) - sraz u vchodu do kostela Matky Boží před Týnem - https://mapy.cz/s/3uo9z

12:30 - požehnání poutníkům v bazilice sv. Jakuba Většího (Staré Město) - https://mapy.cz/s/3u19O

12:45 - 17:30 - putování Prahou se zastávkami a kruhovými tanci (povede Milada Chalupová) a historickým výkladem (Tomáš Jindřich) - trasa https://mapy.cz/s/3uo7Q

17:45 - krátké vystoupení Lucie Bildové - Ave Maria (ukázka jejího operního zpěvu https://www.youtube.com/watch?v=bkJ2Yx3mRy4

18:00 - poutní mše v kostele sv. Jakuba v Petrovicích - https://mapy.cz/s/3uo7Z

18:45 - agapé v komunitním centru Camino, přátelské poutnické posezení (vedle kostela)

20:00 - promítání filmu Camino na kolečkách (centrum Camino)

Dobrovolný příspěvek na konci putování poslouží na úhradu pronájmu sálu Camino v Petrovicích, na zajištění občerstvení a na vedení kruhových tanců.

Celý tým Ultreia z.s. se na Vás těší.

Poděkování všem, kteří se podíleli na přípravě a zajištění programu a také Římskokatolické farnosti u kostela sv. Jakuba Staršího v Petrovicích za poskytnutí komunitního centra Camino.

Organizačně zajišťuje: Petr Hirsch
tel.: 601 206 849



Kdo je Ultreia z.s.? Více než 10 let sloužíme poutníkům a rozvíjíme poutní trasy na území České republiky. A proč to děláme? Protože nás to baví. :-)


A jak se putuje poČesku?

Za obě videa patří dík Tomáši Lénárdovi z www.2dstudio.cz.

Oblíbené příspěvky