Žijme tak, jako bychom dnes zemřít měli - pozvánka na Putování za svobodou 2019

Žijme tak, jako bychom dnes zemřít měli, je název jednoho z kázání P. Toufara, který byl minulým režimem nejprve perzekvován, týrán a následně zavražděn. Prvně jsme do Číhoště v této etapizaci vyrazili v minulém roce a byť listopad může evokovat chladné, sychravé a deštivé počasí, cestu jsme si užili. Pojďme společně vyrazit na cestu a v klidném rytmu chůze rozjímat o tom, co pro nás znamená svoboda. Odkud vycházíme, a kam kráčíme? Svoboda nabízí nepřeberné množství témat o kterým můžeme hovořit. Pro zájemce bude do programu podle možností zařazen i duchovní program. (požehnání, mše na počátku či konci putovacího dne)
Půjdeme na památku Josefa Toufara, začneme v Praze, na ulici Legerova, kde otec Toufar zemřel až ke kostelíku kde působil a kde došlo k tzv. Číhošťskému zázraku - https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%ADho%C5%A1%C5%A5sk%C3%BD_z%C3%A1zrak.

Celá trasa putování zde: https://mapy.cz/s/mupebovozu, rozdělena do 4 dnů, tak aby byla šance se v neděli odpoledne vrátit domů.

Přihlášky do středy 6. listopadu 2019, 22:00. Děkuji. Počet lůžek je omezen. Fcbk událost naleznete zde: https://www.facebook.com/events/502568027242691/


Start ve čtvrtek 14. 11. v 6:15 mší v kostele sv. Ignáce. Následovat bude požehnání poutníkům a přesun na adresu  Legerova 61, na místě kde bylo sanatorium, kde otec Toufar vydechl naposledy - https://mapy.cz/s/3awFd. Po zapálení svíčky se kolem 7:15 vydáme na první den putování.

Nocování v Babicích - Penzion Variant - https://mapy.cz/s/gagugoroma. Cena 270 Kč / osoba. K dispozici v ubytovně rychlovarná konvice, mikrovlnná trouba. Večeře v místě, podle možností. Snídani možno objednat za předpokladu, že bude v provozu restaurace. (potvrzení 13. 11.)
Jelikož putování ve čtvrtek začíná velmi brzy je možné si domluvit pro mimopražské ubytování ze středy na čtvrtek zde v Loretě na adrase Loretánské náměstí 6a, 118 00 Praha 1, Hradčany. Pište v předstihu na kapucini.uLorety@seznam.cz. Více najdete na stránkách www.kapucini.cz  v sekcích Hradčany a ubytování. 

Trasa Praha - Babice: https://mapy.cz/s/jujolozubo (30 km)

Pátek 15. 11. - trasa Babice - Sázava: https://mapy.cz/s/gevemuhove (27 km)

Start putování v 8 hodin. V Sázavě od 18 hodin bohoslužba v kostel sv. Prokopa. Ubytování ve Vila Sázava v centru města v ceně 320 Kč / osoba. Ve vile vše dostupné. Večeře ve městě.
Tip od paní Kalibové z Vily Sázava: ráno na snídani doporučuji obchod s masem a uzeniny hned vedle Vily, kde se dá koupit vše, včetně, sýrů,  jogurtů, pití. Naproti masně je malé náměstíčko, kde je Sázavská pekárna a má otevřeno  dopoledne i v sobotu a neděli.

Sobota 16. 11. - trasa Sázava - Zruč nad Sázavou: https://mapy.cz/s/luresotoke (31 km)

Pokračování v putování nejpozději v 8 hodin, po snídani. Čeká nás dlouhá etapa. Nocování v TJ Jiskra Zruč nad Sázavou - https://volejbal.jiskra-zruc.cz/ubytovna. Cena 300 Kč / osoba. Večeře v místě. Na ubytovně k dipozici kompletně zařízená kuchyně.

Neděle 17. 11. - trasa Zruč nad Sázavou - Číhošť: https://mapy.cz/s/cemocecome (22 km)

Společná snídaně (pro zájemce, míchaná vajíčka, připravuje Petr H. :-) ) Příchod do Číhoště ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie očekáván kolem před 14 hodinou. V jednání je možnost odpolední bohoslužby na závěr putování. Každopádně bude zpřístupněn kostel, možnost zapálit svíčku u hrobu P. Toufara.
V Číhošti je možné domluvit nocování na faře za dobrovolný příspěvek. (lepší mít vlastní spacák, nebo alespoň vložku do spacáku) Doprava směr Brno nebo Praha nejlépe z obce Leština u Světlé. (6 km po silnici - doprava na zastávku je v jednání)
Výhodou putování, že lze jít "nalehko" bez spacáku a karimatky, neb jsou ve všech ubytováních k dispozici lůžkoviny.
Hlaste se prosím do středy 6. listopadu 2019, 22 hodin vyplněním formuláře níže.


Co sebou na pouť?
Hlavně odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, berte osvědčený batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různého počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se samozřejmě může hodit. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovka a přezůvky nebudou též k zahození. Osobní lékárnička, dostatek náplastí. :-) Hrneček na čaj či kafe, nebo zalitou hrnečkovou polévku se též může hodit. 

Organizační poplatek
Pout je organizována jako nezisková a více méně dobrovolnická aktivita, ale s její přípravou a realizací jsou spojené náklady. Poplatek je tedy dobrovolný, splatný převodem na účet organizátora. A to po skončení poutě a spokojenosti poutníka. (jako vodítko může být doporučení 50 Kč / den putování). Případně je možné předat příspěvek osobně na konci putování. Nebo podpořte vznik nového webu Ultreia na Darujme.


Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta, klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Součástí organizace je zajištění skromného ubytování, kdy se často spí na na zemi v halách a tělocvičnách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák. Při putování se většinou skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. (ideálně polívka) Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál, určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár nudných, ale nezbytných paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na setkání při společném putování...

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce

Oblíbené příspěvky