Beskydské putování za svatým Antonínem 7. - 12. června 2022

Jaro je v plném proudu, příroda v rozpuku a tak už je více než na čase vyhlásit blížící se putování. Po zimní cestě po stopách sv. Vintíře vás zvu na Beskydské putování za svatým Antonínem na Prašivé. Inspirován přechodem Beskyd jsem pro vás připravil za spolupráce s Chatou Prašivá putování z Rožnova pod Radhoštěm přes Čeladnou, Bílý Kříž, Horní Lomnou až na Prašivou, kde se v neděli 12. června připojíme k tradiční svatoantonínské pouti.

Mapa plánované trasy - 101 km.


Přihlašujte se prosím co nejdříve, nejpozději však do 25. května, skrze formulář níže.

Program putování:

úterý 7. června
  • po 18:00 sraz poutníků v Rožnově pod Radhoštěm,
  • ubytování fara Rožnov pod Radhoštěm (karimatka a spacák, dobrovolný příspěvek),
  • společné posezení ve městě.
středa 8. června
  • Trasa 23,5 km - https://mapy.cz/s/goguvokosu,
  • požehnání poutníkům v  kostele Všech Svatých a začátek putování,
  • zastávka a prohlídka Kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti - https://mapy.cz/s/hatohupade,
  • zastávka na oběd a prohlídku chaty Libušín - https://mapy.cz/s/loboraluju,
  • nocování chata Maruška - Čeladná - https://mapy.cz/s/janakucafe, k dispozici 20 lůžek, zbytek karimatka a spacák, cena cca 200 Kč / osoba, podle počtu účastníků.
čtvrtek 9. června 
pátek 10. června
sobota 11. června
  • Trasa 24 km - https://mapy.cz/s/gaduhudote,
  • zastávka na rozhledně Kozubová, kaple sv. Anny,
  • večerní exkurze na rozhledu na Chatě Prašivá,
  • nocování Chata Prašivá, 495 Kč / postel se snídaní, po zaplnění kapacity postelí možnost za 195 Kč / karimatka a vlastní spacák ve společném sále, též se snídaní, večeře z denní nabídky.
neděle 12. června
Přihlašovací formulář

Přihlašujte se prosím co nejdříve, nejpozději však do středy 25. května 2022. Děkuji

Po odeslání si zkontrolujte došlou poštu, na uvedený email vám přijde kopie přihlášky. Pokud nic nenajdete, raději mě kontaktujte pro ověření registrace.

Organizační příspěvek
V průběhu putování organizátor vybere poplatky na ubytování a domluvené stravování. Mějte prosím s sebou dostatečnou hotovost.
Organizační poplatek je v doporučené výši 150 Kč / den putování, tedy v tomto případě 750 Kč. Ale výše poplatku by neměla bránit účasti na pouti. Senioři, studenti a řádní členové spolku Ultreia mají slevu a doporučení příspěvek za účast na celé pouti je 600 Kč. Splatný je v hotovosti v průběhu nebo po skončení putování. Též je možné převézt na účet.

Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Vzhledem k zimnímu počasí a předpokladu sněhu, doporučuji kotníkové pohorky, které dobře odolají vodě a vlhkosti. Stejně tak pohodlný a vyzkoušený batoh. Pravidlo méně je více zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení do různého počasí - ideální je vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Návleky se mohou hodit, a stejně tak trekové hole. A pak už věci, které uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, strava, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Čelovku určitě nenechávejte doma. Přezůvky využijete při ubytování. Dále s sebou berte osobní lékárničku, dostatek náplastí. :-) I špunty do uší se mohou v noci velmi hodit.

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta Klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích nebo jiných neznačených ale zpevněných cestách. Součástí organizace je zajištění ubytování, kdy se někdy spí na zemi v halách, tělocvičnách či farách. Proto je nezbytné s sebou brát karimatku a spacák. Při putování se skupina většinou drží pohromadě, ale není to pravidlo ani povinnost. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého (ideálně polévka). Putovat je možné hodinu, den nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár nudných, ale nezbytných paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na vás a na společné putování ke svatému Antonínovi

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce

Oblíbené příspěvky