Jarní putování po svatojakubské cestě z Jedovnic do Mikulova

Srdečně zvu k osvědčenému putování jižní Moravou po krásné svatojakubské cestě na trase z Jedovnic přes Křtiny, Brno, Rajhrad, se zastávkou ve vinařské poutnické mece, v Uherčicích, odkud budeme pokračovat do Mikulova a pro otrlé ještě o kousíček dále. :-)

Putování je ideální pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to je jít více dnů po sobě se zátěží. Ovšem moc rád se uvidím a potkáme se poutnickými pardály. Zvaní jste tedy všichni, kteří už se nemůžete dočkat nové poutnické sezóny. Hlaste se prosím co nejdříve, nejpozději však do pátku 21. dubna 2023, 20:00. Čeká nás cca 100 km, trase ke zhlédnutí po jednotlivých etapách zde: https://mapy.cz/s/fusajadoca.

Rozpis putování

čtvrtek 27. 4.
pátek 28. 4. - Jedovnice - Brno - 29 km - https://mapy.cz/s/fahuhunolo
  • zastávka a prohlídka v kostele Jména Panny Marie ve Křtinách (požehnání poutníkům na další putování),
  • nocování na adrese Biskupská, v samém centru města - https://mapy.cz/s/necomabeme, karimatka a spacák, k dispozici cca 7 postelí, cena 100 Kč / osoba,
sobota 29. 4. - Brno - Uherčice - 33 km - https://mapy.cz/s/latetadogo
  • pro zájemce v 7:30 mše svatá v katedrále, po jejím skončení začátek putování,
  • zastávka v benediktýnském opatství v Rajhradě, drobné občerstvení, prohlídka kláštera (požehnání poutníkům k dalšímu putovná),
  • večerní degustace a posezení u dobrého vínka - soukromý sklípek s občerstvením - 300 Kč,
  • nocování na faře, karimatka a spacák, za dobrovolný příspěvek.

neděla 30. 4. - Uherčice - Mikulov - 25 km - https://mapy.cz/s/laretocecu
  • pro zájemce mše svatá v Uherčicích, po skončení pokračování v putování,
  • zastávka v Popicích v soukromém sklípku (pro zájemce),
  • nocování v centru Mikulova (farní objekt - v řešení), pár lůžek, zbytek karimatka a spacák /v řešení/,
  • pro zájemce společné posezení.
pondělí 1. 5. 
Připojte se, jak vám to vyhovuje a jak to dovolují vaše časové možnosti. Pro zajištění ubytování vyplňte prosím formulář níže, ať vím, kdo půjde a kde s kým mám počítat na přenocování. Nenechávejte přihlašování na poslední chvíli. Hlaste se do pátku 21. dubna  2023, do 20 hodin. Děkuji.

Mapa putování


Přihláška k putování


Přihlašujte se prosím co nejdříve, nejpozději však do pátku 21. dubna 2023. Děkuji

Po odeslání si zkontrolujte došlou poštu, na uvedený email vám přijde kopie přihlášky. Pokud nic nenajdete, raději mě kontaktujte pro ověření registrace.

Organizační příspěvek
V průběhu putování organizátor vybere poplatky na ubytování a domluvené stravování. Mějte prosím s sebou dostatečnou hotovost. Organizační poplatek je v doporučené výši 600 Kč za účast na celém putování. Ale výše poplatku by neměla bránit účasti na pouti. Senioři, studenti a řádní členové spolku Ultreia mají slevu a doporučení příspěvek za účast na celé pouti je 500 Kč. Splatný je v hotovosti v průběhu nebo po skončení putování. Též je možné převézt na účet.

Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak pohodlný a vyzkoušený batoh. Pravidlo méně je více zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení do různého počasí - ideální je vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pokud jste zvyklí chodit s trekovými holemi, tak je určitě nenechávejte doma. A pak už věci, které uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, strava, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Čelovku. Přezůvky využijete při ubytování. Dále s sebou berte osobní lékárničku, dostatek náplastí. :-) I špunty do uší se mohou v noci velmi hodit neb nás čeká nocování ve společných prostorách.

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta Klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích nebo jiných neznačených ale zpevněných cestách. Součástí organizace je zajištění ubytování, kdy se někdy spí na zemi v halách, tělocvičnách či farách. Proto je nezbytné s sebou brát karimatku a spacák. Při putování se skupina většinou drží pohromadě, ale není to pravidlo ani povinnost. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého (ideálně polévka). Putovat je možné hodinu, den nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár nudných, ale nezbytných paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na vás a na společné putování ke svatému Antonínovi

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce

Oblíbené příspěvky