Poslední pouť

Petr Hirsch: Spain * Španělsko &emdash; Spain - Santiago de Compostela (Galicia)Jedno z nejstarších poutních center Evropy by mělo být v tomto čase místem radosti, zejména pro poutníky, kteří se vláčeli pěšky stovky kilometrů k dosažení cíle - Santiaga de Compostela v čase oslav svátků svatého Jakuba, jehož tělesné ostatky jsou zde uctívány po mnohá staletí. Místo toho, bylo španělské město uvrženo do smutku ve stínu hrůzného vlakového neštěstí, ke kterému došlo nedaleko města Santiaga ve středu v předvečer svátečního dne. Někteří z lidí, kteří přišli do města vyměnili sváteční náladu za nabídku pomoci rodinám obětí.
Je to pouze pár týdnů, kdy mnoho turistů a hinduistických poutníků ztratili své životy při obrovských povodních, které postihly severní území Indie, stát Uttarákhand a vedly k vůbec největší vzdušné záchranné operaci.

Ročně se po celém světě vydává na svoji pouť přes 200 miliónů lidí. Údaj vychází ze statistik organizace Alliance of Religions and Conservation což je britská společnost, která právě organizuje seminář v Norsku, jehož tématem jsou stabilizační práce na projektu Green Pilgrimage Network. Jedná se o sdružení poutních měst a posvátných míst, které pracují na stanovení principů ekologicky šetrné a přátelské náboženské turistice. Santiago de Compostele je jedním z 15 míst (vedle Iony a Canterbury v Anglii a indického Váránasí) které se právě v právě probíhajících jednáních připravuje na spuštění projektu. Mezi zakládajícími členy jsou též indický Amritsar, italské Assisi a Jeruzalém. Účastníci norského setkání uctili památku obětí ve Španělsku a v Uttarakhandu zapálením svíček.

Petr Hirsch: Turkey * Turecko &emdash; Turkey - Boztepe (Antalya)Způsobuje dostupnost vysokorychlostní přepravy větší nebezpečí pro konání poutí (pro poutníky samotné i ostatní) než kdykoliv dříve? Možná, že některá nebezpečí vzrůstají, jako je třeba riziko epidemií mezi samotnými poutníky, ale též v domovech po návratu. Výroční muslimská pouť neboli hadždž do Mekky ročně přiláká kolem 3 miliónů poutníků. V posledních letech došlo mezi poutníky k rozšíření meningitidy a v poslední rok se neobešel bez obav, jelikož saúdskoarabský státní příslušník zemřel po napadení koronavirem, který může způsobit smrtelný zápal plic. Nejedná se ovšem o nové problémy. Rok 1865 byl v Mekce poznamenán epidemií cholery, která se rozšířila i do dalších zemí. Ovšem letecká přeprava bez pochyb zvyšuje nebezpečí globální pandemie. Loni Saúdské úřady vydali ujištění, že byla přijata všechna nezbytná preventivní opatření k minimalizaci rizik .
 
Mnoho lidí konající pouť s duchovním rozměrem musí být dobře připraveno na možnost, že konají svoji poslední pozemskou cestu. Jedeno z klasických děl pojednávající o náboženského putování pochází z pera britského spisovatele Stephena Grahama, který cestoval do Svaté země na lodi ruských rolníků v roce 1912 a připojil se tak k výpravě cara s mnoha dary, které byly doručovány do Jeruzaléma každé Velikonoce. Jak si poznamenal, důvodem k cestováním , byla příprava na požehnanou smrt. Vrhali se do řeky Jordánu, na sobě bílé rubáše v kterých nakonec požadovali být pohřbeni. "Doufají zemřít v Svaté zemi, nejlépe v blízkosti Mrtvého moře, kde se uskuteční poslední soud ... (a když) se navrátí do svých rodných vesnic v Rusku, dají své záležitosti do pořádku a čekají na smrt."

Říkává se, že každý rozchod mezi přáteli je předzvěstí smrti. Možná to platí zejména, když se cestující loučí s rodnou zemí v naději nalezení místa k odpočinku pro duši.

 

Petr Hirsch: Macedonia * Makedonie &emdash; Macedonia - Velestovo (Ohrid)
převzato z: http://www.economist.com/blogs/erasmus/2013/07/hazards-religious-travel 

Oblíbené příspěvky