Pietní pouť Prahou

Petr Hirsch: Austria * Rakousko &emdash; Austria - Schwendt (Tyrol) Jeden nebo tisíc? Kolik životů musí pohasnout, abychom se zastavili a třeba byť na minutu vyjádřili své pohnutí nad bolestí lidí, kterých se to týká bezprostředně? Do chvíle než se nás smrt dotkne osobně, kráčíme dál krok za krokem. Do práce, za milou či milý, za zábavou, do hospody nebo jen tak bloumáme po městě a jiných zákoutích. Santiago de Compostela, snad pro každého poutníka, který ušel nemálo kilometrů, aby mohl navštívit katedrálu svatého Jakuba, je to svým způsobem druhý domov. Čtvrtek 25. července 2013 byl s napětím očekáván, neb je to den svátku Jakuba a celé město se v této době zahaluje do slavnostního hávu. Ovšem letošní rok to bylo vše jinak. Středa, předvečer oslav, vlaková souprava na své pravidelné trase tentokrát do Santiaga nedoráží. Před 21 hodinou dochází k hrozivému vlakovému neštěstí, které si prozatím na své konto připíše 80 lidských životů a přes 100 zraněných. 


video z bezpečností kamery, která zachytila vykolejení vlaku, který se podle dostupných zpráv řítil rychlostí blížící se 200 km/h
 
Ze záběrů vlakového neštěstí tuhne krev. Ne, nejedná se o žádnou počítačovou animaci ani upoutávku na nový katastrofický film. Tohle je skutečnost, nebo vlastně byla. A výsledek? Bolest ... Mnoho lidské bolesti. Podobná neštěstí, kdy lidské životy vyhasínají předčasně a zbytečně se odehrávají na celé planetě neustále. Nepokoje v Egyptě, již třetím rokem trvající občanská válka v Sýrii, kde za dobu válčení zemřelo podle dostupných informací již přes 100 000 lidí a přes 2 milióny přišlo o své domovy.

Přišel mi mail: "Petře, je hrozné co se stalo, musíme něco udělat." A tak jsem si řekl je čas se trochu zastavit a vyjádřit své osobní pohnutí nad uplynulými událostmi.  Zemřeli poutníci a tak proč neuctít jejich památku poutí a vyjádřit podporu těm, kterým budou jejich úsměvy navždy chybět?

Připojte se k nám. Společně se chystáme projít svatojakubskou trasu Prahou. Sraz v pátek 2. srpna 2013 v 8:00 u kostela sv. Václava, ulice U Proseckého kostela 3/5, Praha 9 - Prosek. (GPS 50°7'5.434"N, 14°29'39.959"E)

Vyrazíme kolem 8:30 a půjdeme touto trasou ...

trasa byla převzata z  http://www.ultreia.cz/svatojabuska_cesta/camino-santiago/trasy-v-cechach/svatojakubska-cesta-v-praze/ ... nebo si zobrazte mapu na cykloserveru http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?d=45235&akey=8c55f7f37bc32801315400c3da855fe4#pos=50.04482P14.44344P12

Nebo se připojte kdykoliv během dne, poloha bude aktualizována zde: http://www.pout.eu/p/kde-je-p-o-u-t-n-i-k.html, či  mě můžete též kontaktovat na 601 206 849.

Nehodí se Vám čas, místo? Nevadí, připojte se k nám v myšlenkách a svých modlitbách nebo se vydejte na cestu v jiný den.

Těšíme se na vás. Děkuji Vám.

P o U t N í K
Petr
 

království nebeské
čistota úsměvu v kapce krve 
poslední a odešla bez rozloučení 
zítřky nic nezmění 
včerejšky spláchla tsunami slz
klaním se těm co po nocích budou hledat v ulicích
tu známou tvář
a pak v přítmí ulehnou do náruče pochopení
byť na chvíli spočinout
mezi tečkami vět
poděkovat za život
a
popřát všem duším
pokojnou pouť
na cestě do království nebeského

Oblíbené příspěvky