Charitativní pěší pouť na Velehrad pro Domov svatého Josefa

Santiago de Compostela, Řím či Jeruzalém jsou velmi lákavé křesťanské poutnické destinace. Ovšem i naše malinkatá zemička nabízí nespočet zajímavých poutních míst, které stojí zato navštívit. Jedním z takových je Velehrad. Místo, které se letošním rokem stalo středobodem oslav 1150 let od příchodu svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravou. Věrozvěstů, kteří přinesli křesťanské učení v jazyce srozumitelném slovanským národů.

Velehrad z různých důvodů přitahuje moji pozornost a tak jsem se rozhodl věnovat letošní pouť právě tomuto místu. Jako východisko cesty jsem zvolil město Úpice. Vyrazím v sobotu 21. září 2013 na světový den míru hned po ranní bohoslužbě, která začíná v 8:00. Toto místo jsem jsem nevolil náhodně. Po návratu z mého šestnáctitisícikilometrového vejšlapu jsem zjišťoval kde jsem byl pokřtěný. A jaké bylo mé překvapení, když jsem se dozvěděl. že v kostele svatého Jakuba. Pochopil jsem, co mě tak táhlo do Santiaga. :-)
Ani datum není vybráno zcela náhodně, neb 21. září je věnované míru. Připomíná se Mezinárodní den míru, den kdy by se každý jednotlivce, seskupení, stát, národ měl zastavit a uvědomit kde se právě nacházíme a kam vlastně směřujeme. Mír, slovo za kterým je nezbytné hledat význam a ten žít každým dnem. Ne pouze jednou do roka. Je mnoho organizací a společenství, kteří se otázkou budování mírové společnosti zabývají. Jednou z nich je i MasterPeace, kde lidé věří, že skrze hudbu, zpěv a tanec vede most k lidským srdcím. Jedno je ovšem zřejmé. Nikdo tuhle práci za nás neudělá, každý, pokud chceme, musíme udělat ten první krok sami. A jak budete tento den trávit vy?

Sám pro sebe jsem toho našlapal už dost. Rozhodl jsem se, že každou další pouť věnuji na podporu vybraným charitativním projektům. Ve čtvrtek jsem navštívil Domov svatého Josefa, který se nachází v Žirči a úžasný tým lidí se tu stará o pacienty, kteří trpí roztroušenou sklerózou. S panem Dominikem Melicharem, který je pověřený řízením domova jsme se domluvili na formě spolupráce. Seznámil mě s historií, současností a budoucností celého areálu. Plány jsou nemalé, projekty připravené a právě probíhá hledání zdrojů financování. Areál, který mají k dispozici od roku 2001 se proměnil k nepoznání. Ano, bylo zde proinvestováno nemálo miliónů. Ovšem ne nadarmo. Vzniká zde prostor a zázemí pro lidi, kteří pro svůj další život potřebuji pomocnou ruku. Děkuji paní Jitce Holcové za ukázku části domova a za seznámení se způsoby financování chodu celého domova. Na úterý 26. listopadu 2013 jsme se domluvili, že uspořádám od 15:00 multimediální promítání a povídání "šestnáctitisícikilometrovej vejšlp" pro klienty domova. Promítání je veřejné a mohou ho navštívit i zájemci z okolí Žirče či blízkého okolí. Nebude se vybírat žádné vstupné. Dále jsem si vyzvedl různé informační materiály o domovu, které budu nechávat v průběhu putování na místech kterými budu procházet. Navštivte prosím webové stránky domova na adrese www.domovsvatehojosefa.cz kde se dozvíte vše potřebné o místě, nemoci a způsobu jak se dá pomoci. Jedna z možnosti finanční podpory je dárcovská DMS, zašlete DMS DOMOVJOSEF na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč, Domov sv. Josefa obdrží 27 Kč. Nebo přímým bankovním převodem na účet č. 78-8832560277 / 0100, vedeného u KB Červený Kostelec, jako variabilní symbol použít 7000. Aktuálně se například dávají dohromady prostředky na stavbu nového venkovního výtahu pro klienty, kteří jsou povětšinou upoutaní na invalidním vozíku. Za jakoukoliv formu podpory Vám děkuji.

Čeká mě odhadem něco kolem 360 km, pokud by se za každý kilometr podařilo získat 100 Kč, byl bych neskonale šťastný. Předem ještě jednou díky.

Trasu se budu snažit ujít za 12 dnů, abych na Velehrad dorazil 2. října 2013, což je datum opět trochu slavnostní, neboť se připomíná narození Mahátma Gándhího, a OSN tento den vyhlásilo jako Světový den nenásilí, což krásně koreluje s myšlenkou světového míru. Mahátma Gándhího bych přirovnal ke svíci zařící ve tmě, ukazující nenásilnou, ovšem aktivní cestu odporu proti jakékoliv formě utlačování a diskriminaci.


Při cestě na Velehrad jsem se rozhodl, že též okusím tzv. Moravskou Compostelu, což je poutní cesta spojující Svatý Kopeček a Svatý Hostýn. Moc se těším. Zde pár odkazů na zdroje informací:
- hvězdicové poutě na Velehrad
- poutní cesta Svatý Kopeček - Svatý Hostýn
- Poutní cesta Velehrad - Svatý Hostýn
- Moravská Compostela podle Poutníka Jana
- Moravská Compostela

Půjdu přibližně po této trase. Srdečně Vás zvu k připojení se kdekoliv na cestě. Na hodinu, den či dva.Pokud byste mi mohli na cestě poskytnout přístřešek na přenocování, prosím kontaktujte mě. Děkuji Vám.



Odkaz na mapu na www.mapy.cz

ULTREIA

 REKLAMA


GoMobile
468x60.gif
INVIA
ePojištění
Nejlevnější povinné ručení

Oblíbené příspěvky