Cyrilometodějské putování z Vranova na Velehrad

Pojďme společně oživit poutní trasy na Velehrad. Pravdou je, že na Velehrad se chodí hodně a poutě mají dlouhou tradici. Ale na individuální poutníky se Velehrad též těší a proto vzniká síť poutních tras v jejímž středobodu se nachází bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Letos bylo díky aktivitám Evropské kulturní stezky Cyrila a Metoděje - https://www.facebook.com/sv.cyrilmethodius/ vyznečeno kolem 300 km páteřních tras, z různých směrů.

První z tras, po které se můžeme společně projít a trochu tak motivovat další poutníky, aby vyrazili na svoji individuální pouť, je z Vranova, přes Křtiny, Bučovice, sv. Klimentek. Trasa dlouhá přes 80 km nám zabere 3 dny trochu náročnějšího putování. Ale není třeba se obávat, bude dost času a trasu ujde průměrně zdatný chodec, turista či poutník.


Přesná mapa trasy: https://mapy.cz/s/2VwRL - my půjdeme s drobnými odchylkami, kvůli horší dostupnosti míst na přenocování.

V první pozvánce jsem udělal chybu a část úseku chyběla, putování bude 4 denní, viz následující etapizace:
Start ve čtvrtek z Vranov, po bohoslužbě (začíná v 6:45) a požehnání poutníkům. Odhadem v 7:30. Pro zájemce je možné zajistit přenocování ze středy na čtvrtek ve Vranově.
V neděli na Velehradě bude pro poutníky bude připravený originální poutnický diplom a jako malou odměnu jsem domluvil možnost navštívit muzejní expozice.

Prosím o vyplnění přihlášky, ať mohu rezervovat odpovídající množství postelí na jednotlivých místech. Uzávěrka přihlášek je do neděle 16. 9., ale prosím přihlášení nenechávejte na poslední chvíli. Děkuji.


A co nás zajímavého na cestě čeká? Výběrem:

Součástí poutě bude pořizování audiovizuální materiálu, který bude určen pro propagaci poutní stezky a pro filmový dokument Putování poČesku, který bude vysílán na TV Noe. Účastníci poutě souhlasí s použitím záběrů pro tyto účely.

Jedná se o neziskový projekt, je možné putovat i část trasy. Svůj vděk a ohodnocení organizátora vyjádřete příspěvkem na libovolný, vámi oblíbený charitativní projekt.

Děkuji a brzy se těším při společném putování.


Petr Hirsch

Oblíbené příspěvky