Pozvánka na jarní putování po Cyrilometodějské stezce ze Znojma do Rajhradu

Jaro se blíží a jako první putování jsem pro Vás s roce 2019 připravil jarní pouť po stopách sv. Cyrila a Metoděje. Půjdeme krásným krajem Jižní Moravy ze Znojma přes Moravský Krumlov do Rajhradu - benediktinské opatství s kostelem sv. Petra a Pavla, kde se necháme okouzlit velkolepostí Santiniho geniálností a stavitelstvím, . V přehledu poutí se objevila chybička, za což se omlouvám, ale putování bude 4 denní, přeci jen přes 100 km jít za tři dny, by bylo zbytečně náročné a neužili bychom si jarní, probouzející se krajinu. 
Pojďme se i my společně "probudit" modlitbou. Jak říká otec Mons. Jan Peňáz, poutník se modlí nohama. Pouť je určena komukoliv, kdo má chuť jít. Veškerý program je dobrovolný, podstatná je chuť jít a být v přítomném okamžiku se srdcem na dlani a otevřený všemu, co nám putování položí před nebo pod nohy. :-)

Celá trasa včetně etapizace ke shlédnutí zde: https://mapy.cz/s/3pjHG

Program:
  • středa 20. 3. 2019, odpoledne, podvečer
    • Sraz poutníků, podle domluvy procházka městem, večeře v některé z místních hospůdek, nocování v Klášteře dominikánů Znojmo, karimatka a spacák nutný, příspěvek dobrovolný.
  • čtvrtek 21. 3. 2019
    • Pro zájemce může být zajištěna snídaně v klášteře (viz přihlašovací formulář).
    • 7:00 mše v kapli kláštera (ulice Dolní Česká 1, vchod společný s charitou), kde po mši bude následovat požehnání poutníkům a vyrazíme na pouť.
    • Trasa https://mapy.cz/s/3pjCO, celkem téměř 29 km, možnost zkrácení přímým východem z města.
    • Nocování v tělocvičně ZŠ Mikulovice (karimatka, spacák, pár žíněnek k dispozici), dobrovolný příspěvek.
  • pátek 22. 3. 2019
    • Pro zájemce (viz přihláška) snídaně v nedalekém penzionu, následně v 8:30 start putování. (od 6:00 otevřen obchod s potravinami)
    • Trasa https://mapy.cz/s/3pjDd, téměř 30 km, opět několik možností zkrácení.
    • Nocování fara Moravský Krumlov. K dispozici několik lůžek, zbytek karimatka a spacák. Dobrovolný příspěvek.
  • sobota 23. 3. 2019
  • neděle 24. 3. 2019
    • Nedělní mše v 8:30, po požehnání pokračování v putování.
    • Trasa https://mapy.cz/s/3pjF0, 22 km.
    • Kolem 16 hodin příchod do Rajhradu, prohlídka, závěrečné požehnání poutníkům a ukončení  poutě.
Připojit se lze na jakýkoliv úsek, byť to bude jenom den. Neváhejte a pojďte s námi objevovat, co pro nás Cyril s Metodějem přinesli za zvěst a načerpat energii z probuzené jarní přírody.
Přihlašte se skrze formulář níže, kde zaškrtněte zájem o ubytování. Jedná se o nezávaznou přihlášku. Přihlašujte se, prosím do 13. března 2019, 12:00.



Co sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různých počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se samozřejmě může hodit, stejně tak návleky, ale nejsou nezbytné. Jediné co hrozí, že prostě budete jak čuňata. :-) A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu.

Organizační poplatek?
Pout je organizována jako nezisková a více méně dobrovolnická aktivita, ale s její přípravou a realizací jsou spojené náklady. Poplatek je tedy dobrovolný, splatný převodem na účet organizátora. A to po skončení poutě a spokojenosti poutníka. (jako vodítko může být doporučení 50 Kč / den putování).

Doplňkové informace.
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánovaná bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická trasa, klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Většinou se skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. (ideálně polívka) Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál, určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování.

Cokoliv není jasné, nebo je nesrozumitelné? Napište, zavolejte. 

Děkuji a těším se na společné putování...

Petr Hirsch
organizátor a průvodce
tel.: 601 206 849

Oblíbené příspěvky