Putujme pro druhé - 3. benefiční putování pro Domov sv. Josefa



Putujme pro druhé je podtitul poutě, která se letos koná po třetí. Domov svatého Josefa v Žirči leží nedaleko Kuksu, který leží na Východočeské svatojakubské cestě... A tak proč neudělat něco pro sebe i pro druhé? Ultreia, spolek poutníků pro vás připravilo třetí ročník Benefičního putování pro Domov svatého JOsefa.

V čem spočívá benefice nebo zmiňovaná pomoc? Poutník - účastník poutě namísto uhrazení organizačního (účastnického) poplatku věnuje dobrovolný příspěvek na provoz Domova. A to buď na konci poutě, přímo v Domově do připravené kasičky. A nebo může využít libovolnou formu podpory, zde uvedené.   
Ti, kteří chcete Domov též podpořit, ale z různých důvodů se nemůžete k putování připojit nabízíme možnost objednat si zaslání přání (pohledu) ze závěru samotné poutě, tedy přímo z Domova sv. Josefa v Žirči. Za přání, prosím věnujte dobrovolný příspěvek opět na Domov. Způsobů jak darovat je celá řada, jejich přehled najdete zde. Veškerý výtěžek z putování půjde na provoz Domova. Vše podstatné o tomto jedinečném zařízení se dočtete zde. 

Čeká nás 5 dnů a 112 kilometrů putování krásnou krajinou Broumovska a Východních Čech, místy, kde se odehrával příběh Babičky a další. Celou trasu si prohlédněte zde: https://mapy.cz/s/dufemegese.


 POZOR - aktualita 18. 4. 2020
Z důvodu nouzového stavu a uzavřených ubytovacích zařízení se pouť v uvedeném termínu nemůže uskutečnit. Nový / náhradní termín putování je od 15. do 19. července 2020. Vzhledem ke zkrácení putování bude trasa dlouhá 87 km.

Termín přihlášení, pro ty, kteří chtějí zajistit některé z ubytování je do neděle 5. července 2020, 12:00.

Středa 15. 7.
  • Sraz poutníků v Meziměstí (cca kolem 16 hodiny) a společné putování do Ruprechtic
  • trasa 2 km - https://mapy.cz/s/megehesuku, samozřejmě můžete dorazit po vlastní ose až k večeru přímo do Ruprechtic, 
  • nocování na faře v Ruprechticích u kostela sv. Jakuba Většího - https://mapy.cz/s/3rW9k (9 lůžek, vlastní spacák, zbytek na karimatce, dobrovolný příspěvek).
Čtvrtek 16. 7.
Pátek 17. 7.
  • Snídaně (110 Kč, nutno objednat),
  • v 8 hodin pokračování v putování, trasa 27 km - https://mapy.cz/s/jerufofono,
  • zastávka v kostele sv. Jakuba v Červeném Kostelci,
  • prohlídka výrobny bylinných likérů Camellus, sociální podnik Pro-charitu (pokud dovolí okolnosti a vládní nařízení),
  • nocování fara Boušín (karimatka a spacák, dobrovolný příspěvek), pro zájemce opékání špekáčků (nutno objednat).
Sobota 18. 7.
Neděle 19. 7.
PLÁNOVANÝ PROGRAM na závěr poutě se pravděpodobně nebude moci uskutečnit v předpokládaném rozsahu (viz níže), o průběhu závěru poutě budete informování před putováním.
  • kolem poledne příchod do Žirče, oběd (pro objednané, 40 Kč),
  • posezení ve farní kavárně, prohlídka areálu Domova sv. Josefa,
  • 14:00 mše na závěr putování v kostele sv. Anny a požehnání poutníkům,
  • pro zájemce možnost přenocování přímo v areálu Domova v zahradním domku .
Veškerý program podléhá možným změnám. Další doplňkový program v průběhu putování je v jednání.

K putování se prosím přihlašte prostřednictvím tohoto formuláře.



Krátké video představující Domov sv. Josefa spolu s projektem Camino na kolečkách.



Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, berte osvědčený batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různého počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se samozřejmě může hodit, stejně tak návleky, ale nejsou nezbytné. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovka a přezůvky nebudou též k zahození. Osobní lékárnička, dostatek náplastí. :-) 

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta, klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Součástí organizace je zajištění skromného ubytování, kdy se často spí na na zemi v halách a tělocvičnách. Proto je nezbytné s sebou brát karimatku a spacák. Při putování se většinou skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. (ideálně polívka) Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál, určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Podívejte se jak takové společné putování může vypadat. Tomáš Lénárd zpracoval pro spolek Ultreia video představující celou Moravskoslezkou trasu. Z našeho putování je v plánu vytvořit podobné video.

Těším se na Vás.

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce
tel.: 601 206 849

Putování bylo podpořeno Královéhradecký krajem a městem Meziměstí.


       
       

Oblíbené příspěvky