Husova cesta 2020

Sice je konec února, ale jaro už neodbytně klepe na naše pomyslné poutnické dveře a zve nás k nazutí bot, sbalení batohu a vydání se na další cestu. Co cestu, na pouť.
Srdečně vás zvu k tomu stát se téměř pionýry v procházení nově vznikající poutní trasy, tzv. Husově cestě, která se odvolává na odkaz mistra Jana Husa a spojuje významná místa jeho působení a závěru života.
Vydejme se společně na 10 dnů a 250 km Z Betlémské kaple až do Bärnau, kde plynule navazuje německá část cesty, která vede až do Kostnice. Na pouť vyrazíme z Betlémské kaple u příležitosti výročí 618. výročí jeho počátku působení zde. (14. března 1402)

Putování je organizováno ve spolupráci s Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, která je i zároveň iniciátorem vzniku této poutní stezky.

Připojte se na celou pouť a nebo třeba na jediný den a staňte se poutníkem. Celá trasa: https://mapy.cz/s/borasofazu, níže naleznete etapizaci po jednotlivých dnech. Délky etap se pohybují v rozmezí od 22 do 30 km. Jednou, výjimečně 33 km, těsně na samé závěru putování.

Pro poutníky, kteří jsou přespolní a chtějí se připojit na samém začátku putování nezajišťuji ubytování (2-3 poutníci mohou přespat doma u organizátora). Případně doporučuji zkusit se poptat v Loretě u Kapucínů.

Cíl poutníků je v obci Bärnau, v neděli kolem 14. hodiny. Pro poutníky bude zajištěn odvoz zpět do ČR (Planá), tak aby se mohli pohodlně dostat zpět do svých domů. Více o Husově cestě se dozvíte zde: www.husovacesta.cz

Hlaste se prosím do pondělí 9. března 2020, do 12 hodin. (využijte přihlašovací formulář níže) Pokud se chcete přidat pouze na den putování, a nepožadujete zajistit ubytování, přihláška není nutná, ale budu rád, pokud mi dáte vědět.

Přehled jednotlivých etap (může podléhat změnám, podle dostupnosti ubytování):

Pátek 13. března 2020
Betlémská kaple - Třebotov - 26,5 km
- nocování tělocvična ZŠ (100 Kč / osoba, sprcha, kuchyňka)

Sobota 14. března 2020
Třebotov - Svatý Jan pod Skalou - 24 km
- ubytování Svatojánská kolej (125 Kč karimatka a spacák, 250 Kč postel s povlečením)

Neděle 15. března 2020
Svatý Jan pod Skalou - Bzová - 30,5 km
- ubytování Zelený Statek (350 Kč / osoba) - http://zeleny-statek.cz/

Pondělí 16. března 2020
Točník - Zvíkovec - 22 km
- ubytování na obci v místním sále (rychlovarná konvice, toalety, sprchy, 150 Kč / osoba)

Úterý 17. března 2020
Zvíkovec - Kralovice - 28 km
- ubytování na faře (dobrovolný příspěvek, 8 postelí, matrace a karimatky, kuchyňka)

Středa 18. března 2020
Kralovice - Rabštejn nad Střelou - 23,5 km
- 8:00 mše s požehnáním poutníků, pokračování v putování (v jednání)
- ubytování četnická stanice, dobrovolný příspěvek (bez sprchy), poslední obchod / restaurace v Žihle

Čtvrtek 19. března 2020
Rabštejn nad Střelou - Skelná Huť - 26 km
- ubytování Podviniční mlýn - https://mapy.cz/s/kavozesaha (cena za ubytování 300 Kč, večeře 120 Kč a snídaně 100 Kč, nabídka kravských sýrů - nutno objednat předem)

Pátek 20. března 2020
Skelná Huť - Domaslav - 24 km
- ubytování na faře (100 Kč)

Sobota 21. března 2020
Domaslav - Halže - 32 km
- ubytování Turistická ubytovna Halže - https://mapy.cz/s/mufumameba (250 Kč)

Neděle 22. března 2020
Halže - Bärnau - 24 km
https://mapy.cz/s/gutonezegu
- ukončení putování v cca 16 hodin, odvoz do Plané na vlak zajištěn


Mapa s trasou celého putování:


Doprovodný program, prohlídky, požehnání a další jsou v jednání.

Organizační příspěvek na pouť je vybírán v dobrovolné výši, a v celé výši bude předán na podporu poutnictví v Česku, skrze spolek Ultreia z.s. Příspěvek může být předán organizátorovi v hotovosti v průběhu putování a nebo tímto odkazem: https://www.darujme.cz/projekt/1202279

Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, berte osvědčený batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různého počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se samozřejmě může hodit. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu (papírové mapy trasy nedodávám). Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Dále nezapomeňte na čelovku a přezůvky. Osobní lékárnička, dostatek náplastí. :-) Hrneček na čaj či kafe, nebo zalitou hrnečkovou polévku se též může hodit. V březnu bývá už pěkné a teplé počasí, ale termoska a teplé oblečení (rukavice, šála, čepka, čelenka) se může také hodit.

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta, klubu českých turistů. Někdy se jde po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Součástí organizace je zajištění skromného ubytování, kdy se často spí na na zemi v halách a tělocvičnách. Proto je nezbytné s sebou brát karimatku a spacák (upřesněno v přihlašovacím formuláři). Při putování se většinou skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nezapomeňte organizátora informovat o specifikách Vašeho zdravotního stavu. (např. alergie, léky, apod. aby v případě potřeby a nenadálé situace mohl adekvátně reagovat)
V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom též vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr nechme promluvit pár paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na Vás.

Petr Hirsch

poutník, organizátor a průvodce
tel.: 601 206 849

A na závěr trochu inspirace a motivace proč se na Husovu cestu vydat.

Oblíbené příspěvky