Jarní cyrilometodějské putování na Velehrad

Události z počátku března nám všem trochu zamíchaly kartami. Mnozí z nás se museli rozloučit s plánovanou dovolenou a odpočinkem a přivyknout novým, mnohdy nestandardním opatřením a okolnostem. I plánované 4. putování po Cyrilometodějské stezce muselo být z přesunuto z původního květnového termínu. Doufejme, že vývoj v naší zemi bude příznivý a postupné uvolňování omezení bude pokračovat. Srdečně Vás tedy zvu na pouť po krásách naší země. Tentokrát nás Cyrilometodějská stezka zavede na necelých 200 km dlouhý úsek rozdělený do osmi dnů putování. Projdeme se Moravskoslezskými Beskydy, které jsou jednou z chráněných krajinných oblastí. Vystoupáme na Radhošť, který se vypíná do 1129 m.n.m. V Hostýnských vrších se zastavíme v perle Moravy, na Svatém Hostýně. A poté přes Baťův Zlín doputujeme přes Archeoskanzen Modrá na Velehrad.


Celou trasu poutě si prohlédněte na přiložené mapě.

Pojďme společně "probudit" léto modlitbou. Jak říká otec Mons. Jan Peňáz: "Poutník se modlí nohama." Pouť je určena komukoliv, kdo má chuť jít. Veškerý program je dobrovolný, podstatná je chuť jít a být v přítomném okamžiku se srdcem na dlani a otevřený všemu, co nám putování položí před nebo pod nohy. :-) Pouť je organizována pod záštitou Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje.  A je součástí cyklu čtyř poutí na Velehrad, v rámci kterých též vzniká filmový dokument Pěšky bez hranic.

Celá trasa včetně etapizace ke shlédnutí zde: https://mapy.cz/s/metemanogo

Rozpis putování po jednotlivých dnech: (veškerý program je orientační, z části nepotvrzený a podléhá změnám a bude realizován v souladu s vládními nařízeními).

Neoficiální část programu:
  • pátek a sobota 12. - 13. 6. 
    • Nocování v Českém Těšíně,
    • v sobotu ranní přesun do Nýdku a v 8:00 start pěšky přes Velkou Čantoryje, trasa 22 km  - https://mapy.cz/s/jepenovena 
Oficiální program:
  • sobota 13. 6. 2020
    • V 16:00 sraz poutníků u Muzea Bible - https://www.muzeumbible.cz/, přivítání panem starostou města Jablunkov a následná prohlídka muzea - https://mapy.cz/s/leduvutofo, (v řešení)
    • večeře podle možností v místě,
    • ubytování v domě Slezské evangelické církve (Jablunkov (Návsí) - https://enavsi.cz (vlastní spacák, 120 Kč, kuchyňka k dispozici).
Přihlašte se skrze formulář níže, kde zaškrtněte zájem o ubytování a další služby.  Přihlašujte se, prosím co nejdříve, nejpozději do pondělí 1. června 2020, 12:00. Děkuji. Po odeslání Vám do emailu, který jste uvedli v přihlášce, přijde kopie potvrzeného formuláře. Nelekejte se, pokud jsou uvedené jiné údaje než jste vyplnili, jedná se o chybu poskytovatele formuláře. Na přihlášce budou údaje v pořádku. Pokud Vám zpráva nedorazí, zkontrolujte SPAM složku, případně vyplňte přihlášku znovu.

Z putování vzniká polohraný dokument Pěšky bez hranic, shlédněte videa z předchozích poutí.


Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, berte osvědčený batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různého počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka či jiné vhodné oblečení do deště a nepříznivého počasí. Část poutě se budeme pohybovat v horských oblastech, v nadmořské výšce více než 1000 m.n.m. Dále s sebou věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, potravinové doplňky, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovka a přezůvky se též budou hodit. Osobní lékárnička, dostatek náplastí. :-) Hrneček na čaj či kafe, nebo zalitou hrnečkovou polévku se též může hodit. Na cestu neposkytuji tištěné mapy, každý účastník je povinen si je zajistit individuálně, případně se budete muset držet skupiny.

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta, klubu českých turistů. Někdy se jde po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Součástí organizace je zajištění skromného ubytování, kdy se často spí na zemi v halách a tělocvičnách. Proto je nezbytné s sebou brát karimatku a spacák (upřesněno v přihlašovacím formuláři). Při putování se většinou skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nezapomeňte organizátora informovat o specifikách Vašeho zdravotního stavu (např. alergie, léky, apod., aby v případě potřeby a nenadálé situace mohl adekvátně reagovat).
V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom též vědět. Děkuji.

Účastnický poplatek
Hradí účastník po skončení putování v dobrovolné výši.

Pěšky bez hranic - souhlas s pořizováním a následným použitím audio a video materiálů
Svojí účastí též souhlasíte, že z putování bude pořizován fotografický a video materiál, určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování a to různými formami (youtube video, nebo klip v televizi s plošným vysíláním) - v případě, že si nepřejete být na záběrech zachyceni, dejte o tom prosím vědět před začátkem putování. 

Něco počtení o celém projektu Cyrilometodějských cest, které směřují na Velehrad: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/cyrilometodejska-stezka-velehrad-solun-rim-klub-ceskych-turistu.A190708_487620_zlin-zpravy_ras

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr nechme promluvit pár paragrafů:

Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
Zákon 289/1995 Sb. o lesích
Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na Vás a na společné putování.

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce
tel.: 601 206 849


              


FOND MALÝCH PROJEKTÚ

Oblíbené příspěvky