Adventní putování 2020 z Vranova na Velehrad po Cyrilometodějské stezce

Pokud nám to aktuální situace a vládní nařízení dovolí, srdečně vás zvu k poslednímu putování v roce 2020.
Ve spolupráci s 
Evropskou kulturní stezkou Cyrila a Metoděje jsme připravili putování z Vranova u Brna na Velehrad. Podrobnosti o této trase naleznete zde: https://www.putujmebezhranic.cz/vranov-velehrad/

Celkem nás čeká něco přes 100 km putování, které jsou rozloženy do 4 dnů s tím, že je možnost se na Vranově sejít již ve středu 9. prosince 2020 a pro zájemce je možnost zajistit ubytování i na Velehradu, z neděle na pondělí do 14. 12. Ovšem v neděli dorazíme tak, aby se dalo stihnout spojení na Brno, či na Prahu ze Starého Města.

Čas adventu v kombinaci s blížící se zimou nabízí ojedinělé podmínky pro usebrání v pravidelném rytmu chůze a putování. Celá trasa je ke shlédnutí zde: https://mapy.cz/s/jahakegenu. Pro letošní rok jsem pro vás připravil možnost jít tzv. na lehko. Je tedy domluveno doprovodné auto, které nám zajistí převoz potřebného vybavení a vy se můžete na putování vydat jenom s malým baťůžkem s potřebami na daný den. Věřím, že vás tato nabídka osloví a sejdeme se společně při putování vstříc končícímu roku s pořadovou číslovkou 2020 a zakončíme tak rok, který nám přinesl mnoho nového a neznámého.

Pokud se putování uskuteční, bude v souladu se všemi platnými vládními nařízeními a omezeními.
Přihlášku prosím nenechávejte na poslední chvíli, neb počet míst s postelemi je omezen. Hlaste se nejpozději do neděle 6. prosince 2020, 12:00, vyplněním přiloženého formuláře níže.

Rozpis celého putování.

středa 9. 12.
  • Sraz na Vranově v odpoledních hodinách,
  • ubytování v duchovním centru Vranov - https://mapy.cz/s/kajovugubo
  • pokud to nařízení dovolí, večerní bohoslužba,
  • cena ubytování 300 Kč (vlastní spacák sleva 50 Kč).

čtvrtek 10. 12.

pátek 11. 12.

sobota 12. 12. 
neděle 29.11.
  • Pokračování v putování po požehnání poutníkům, cca v 7:30,
  • trasa na Velehrad 22 kmhttps://mapy.cz/s/nocazeguke,
  • v 15:00 ukončení putování (požehnání poutníkům),
  • pro zájemce možnost nocování na Velehradě (120 Kč vlastní karimatka a spacák).
Hlaste se prosím do neděle 6. prosince 2020. Ale pokud můžete, nenechávejte přihlášku na poslední chvíli. Děkuji.


Pro inspirace, jak jsem na Velehrad putovali v létě.



Pár zajímavých míst, které nás při putování čekají:

Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak pohodlný a vyzkoušený batoh. Pravidlo méně je více zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení do různých počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka bude zřejmě v prosinci nezbytností. Návleky se mohou hodit, ale pro putování nejsou nezbytné. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovku určitě nenechávejte doma. Přezůvky využijete při ubytování. Dále sebou berte osobní lékárničku, dostatek náplastí. :-) I špunty do uší se mohou v noci velmi hodit.

Organizační poplatek?
Poplatek je dobrovolný, splatný převodem na účet organizátora po skončení poutě a spokojenosti poutníka. Nebo můžete zaplatit v hotovosti v průběhu putování. (vodítkem či doporučením je 100 Kč / den putování). Ovšem finance ať nejsou překážkou v účasti na pouti. 

Doplňkové informace.
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích nebo jiných neznačených ale zpevněných cestách. Součástí organizace je zajištění ubytování, kdy se někdy spí na zemi v halách, tělocvičnách či farách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák. Při putování se skupina většinou drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého (ideálně polévka). Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár nudných, ale nezbytných paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na setkání při společném putování...

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce


              

Oblíbené příspěvky