Pokračování v putování po Vintířově stezce - říjen 2022

Srdečně zvu na pokračování putování ve stopách sv. Vintíře, které nás povedou z Blatné přes Příbram až do Prahy na Břevnov, kde je sv. Vintíř uložený.

Sv. Vintíře žil na přelomu 10. a 11. století a jeho životní příběh si můžete přečíst v krátkém výtahu od fr. František J. Teister OSB z rajhradského opatství

Trasu putování si prohlédněte zde: https://mapy.cz/s/hopolecoho, čeká nás 130 km na krásné trase z Blatné do Břevnova. 

 

Program:

Úterý 4. října 2022

  • sraz v podvečerních hodinách v Blatné, ubytování na faře (karimatka a spacák, dobrovolný příspěvek)
Středa 5. 10.
Čtvrtek 6. 10.
  • trasa 28,5 km Hutě pod Třemšínem - Příbram (Svatá Hora) - https://mapy.cz/s/motufejeho,
  • ubytování v poutním domě na Svaté Hoře (2 lůžkové pokoje, 450 Kč / osoba, 250 Kč / večeře a snídaně)
Pátek 7. 10.
Sobota 8. 10.
Neděle 9. 10.
Další informace k Vintířově stezce najdete zde: https://www.dva.cz/vs/index.html.

Přihlášky do pondělí 26. září 2022. Využijte formulář níže.



Po odeslání si zkontrolujte došlou poštu, na uvedený email vám přijde kopie přihlášky. Pokud nic nenajdete, raději mě kontaktujte pro ověření registrace.

Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty a dále pohodlný a vyzkoušený batoh. Pravidlo méně je více zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení do různého počasí - ideální je vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Trekové hole berte pokud s nimi jste zvyklí chodit.. A pak už věci, které uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, strava, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Čelovku určitě nenechávejte doma. Přezůvky využijete při ubytování. Dále s sebou berte osobní lékárničku, dostatek náplastí. :-) I špunty do uší se mohou v noci velmi hodit.

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta Klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích nebo jiných neznačených ale zpevněných cestách. Součástí organizace je zajištění ubytování, kdy se někdy spí na zemi v halách, tělocvičnách či farách. Proto je nezbytné s sebou brát karimatku a spacák. Při putování se skupina většinou drží pohromadě, ale není to pravidlo ani povinnost. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého (ideálně polévka). Putovat je možné hodinu, den nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár nudných, ale nezbytných paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny


A na závěr krátký příběh, který krásně ilustruje život a filozofii sv. Vintíře.

"Nástropní freska v jednom pražském klášteře ukrývá moudrou alegorii. U oválného stolu stojí proti sobě uherský král Štěpán oblečený do krásných šatů a řeholní kutnou oděný benediktinský mnich svatý Vintíř. Před Vintířem leží stříbrná mísa s pečeným pávem, který z ní právě odlétá.

Vyobrazení sv. Vintíře z Brevíře
probošta Vítka "Rajhradského"
Vysvětlení této alegorické malby je následující: svatý Vintíř, také šlechtického rodu, byl široko daleko známý svojí laskavostí a dobrotou. Rozdal svůj majetek, vstoupil do kláštera a posléze žil jako poustevník, který dále pomáhal potřebným. Když se o jeho dobrých skutcích a svatosti dozvěděl uherský král, pozval Vintíře na svoje sídlo. Aby vzácného muže náležitě pohostil, rozhodl se, že mu k obědu nechá upéct páva.

Svatý Vintíř stál nad nabídnutou lahůdkou a v duchu rozmýšlel: "Je pátek a já mám zásadu, že v tento den maso nejím. Ovšem hostitel mi dal toto jídlo z lásky a já nemohu jeho lásku zranit. Mimoto je postní období a já nejím žádné maso, což je moje další zásada, ale nemohu odmítnout dar, který jsem dostal z lásky."

Proto Vintíř pečeného páva požehnal... a stal se zázrak. Pečený páv odletěl a dilema bylo vyřešeno.

Jaké je z toho ponaučení? Držme se dobrých zásad a mějme lásku k člověku. Potom se kolem nás budou dít zázraky. K naší radosti. (z knihy Deset korků k radosti, od Maxe Kašparů)"

Těším se na setkání při společném putování...


Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce

Oblíbené příspěvky