Velké cyrilometodějské putování ze Zašové do Terchové - 3. - 9. září 2023


Srdečně zvu k letošnímu Cyrilometodějskému putování, které nás opět zavede k sousedům na Slovensko. Tentokrát se vydáme po stopách poutní trasy ze Zašové přes Radhošť a CHKO Beskydy na Turzovku, kde navštívíme významné poutní místo Zivčáková a Chrámu Panny Marie Matky Církve. Odtud budeme pokračovat dále do Terchové, kde se připojíme k tradičnímu výstupu na Velký Rozsutec, který se koná u příležitosti uctění papeže sv. Jana Pavla II. Během 6 dnů nás čeká téměř 150 km putování krásnou krajinou
I toto putování je koncipováno s doprovodným vozidlem, které je možné využít na převoz velkých zavazadel a případné přiblížení poutníků. Přihlašování prosím nenechávejte na poslední chvíli. K přihlášce využijte formulář níže a hlaste se nejpozději do neděle 13. srpna 2023.

Plánovaná trasa, denní etapizace:


Preferujeme účast na celém putování, ale je možné se připojit i na část putování. Podrobné informace k putování obdržíte do 20. srpna. Putování je organizováno ve spolupráci a za laskavé podpory Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje, dalších partnerů. (doplnit)

Program putování

Neděle 3. 9.
- sraz účastníků na Zašové v odpoledních hodinách (kolem 14:00),
- možnost komentované prohlídky kostela a kláštera (cca od 15 hod.), večerní promítání dokumentu Černobyl na kolečkách (v 19:00, KD Zašová), 
- ubytování ve společném sále (karimatka a spacák, zdarma)

Pondělí 4. 9.

Úterý 5. 9.

Středa 6. 9.
Čtvrtek 7. 9.
  • Trasa 28,3 km, https://mapy.cz/s/dajozacage,
  • nocování horská turistická chata Wielka Racza (1236 m.n.m.), možnost večeře a snídaně, vlastní spacák, cena v řešení
Pátek 8. 9.
Sobota 9. 9.
Neděle 10. 9.
  • zakončení putování, mše svatá, cesta domů.
Přihlášky nejpozději do neděle 13. srpna 2023, ale hlaste se prosím co nejdříve. Děkuji




Organizační poplatek a doprovodné vozidlo
Organizační poplatek je stanoven v doporučené dobrovolné výši. Jako vodítko pomůže doporučený příspěvek ve výši 150 Kč, tedy na celou pouť činí příspěvek 1200 Kč. Senioři, studenti a členové spolku Ultreia mají doporučený příspěvek ve výši 120 Kč / den na pouti. Na celé putování tak vychází na 960 Kč. Po celou dobu putování bude k dispozici doprovodné auto určené k převozu těžkých zavazadel, a případně pro vyzvednutí poutníků, kteří z nějakého důvodu nebudou moci denní etapu dokončit. Jako v minulém roce nás bude doprovázet Vláďa, patrně se svým parťákem. Příspěvek na doprovodné vozidlo činí 200 Kč na celou pouť.

Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, berte osvědčený batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různého počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se samozřejmě může hodit. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovka a přezůvky nebudou též k zahození. Osobní lékárnička, dostatek náplastí. :-) Hrneček na čaj či kafe, nebo zalitou hrnečkovou polévku se též může hodit. 

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta, klubu českých a slovenských turistů. Někdy se jde po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Součástí organizace je zajištění skromného ubytování, kdy se často spí na na zemi v halách a tělocvičnách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák (upřesněno v přihlašovacím formuláři). Při putování se většinou skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. (ideálně polívka) Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nezapomeňte organizátora informovat o specifikách Vašeho zdravotního stavu. (např. alergie, léky, apod. aby v případě potřeby a nenadálé situace mohl adekvátně reagovat) Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování bude pořizován fotografický a video materiál, určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování a to různými formami (youtube video, nebo klip v televizi s plošným vysíláním - v případě, že si nepřejete být na záběrech zachyceni, dejte o tom prosím vědět) V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom též vědět. Děkuji.

Něco počtení o celém projektu Cyrilometodějských cest, které směřují na Velehrad: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/cyrilometodejska-stezka-velehrad-solun-rim-klub-ceskych-turistu.A190708_487620_zlin-zpravy_ras

 

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na Vás.

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce
tel.: 601 206 849








Oblíbené příspěvky