Velké letní putování za Jesenicko 11. - 18. srpna 2024

Vážení,

s radostí Vám oznamujeme, že i v roce 2024 se bude konat Velká pěší pouť za Jesenicko, která je jedinečnou příležitostí procházet se po 14 nejvýznamnějších poutních místech v tomto nádherném kraji. Na závěr nás čeká ještě Vřesová studánka, zastavení patnácté, která je symbolem vzkříšení a naděje.
Tato pouť není jen obyčejnou procházkou, ale také duchovním dobrodružstvím. Nejen že se budete moci pokochat krásou Jesenicka, ale také se budete moci setkat s lidmi, kteří sdílejí stejnou touhu - dojít na konec a přitom si užít cestu a to především po stránce duchovní. Budete mít možnost překonávat své limity, hledat Boha a věcí vyšších a objevovat nové stránky své osobnosti.
Na této pouti je vítán každý, kdo má otevřené srdce - a zkrátka chce jít. Nezáleží na tom, jakou máte víru nebo jak žijete. Pokud jste ochotni respektovat pravidla pouti a ostatní účastníky, budete se cítit jako doma. Samozřejmě, pokud jste nevěřící nebo máte jiný názor na duchovno, tak to není žádný problém. Na pouti se můžete setkat s něčím, co Vás osloví nebo povzbudí na duši. Uvidíte, že je to tak.
Pokud máte rádi extrémní zážitky, můžete se stát i poutníky "pankáči". To jsou ti, kteří s námi chodí jen během dne, ale nocují pod širákem nebo kdekoliv jinde. Takové lidi respektujeme a nemusí ani nic platit, protože nám nezpůsobují žádné náklady a obohacují pouť o další rozměr.
Ať už se rozhodnete jakkoliv, budeme rádi, když se s námi vypravíte na tuto nezapomenutelnou pouť. Je to skvělá příležitost poznat Jesenicko, prohloubit svou víru a potkat nové zajímavé lidi. A pokud máte pocit, že to není nic pro vás, zkuste to aspoň jednou. Ale naplno! Možná budete překvapeni, co všechno se může stát na cestě za křížem.

KAPACITA NAPLNĚNA - další přihlášky budou zařazeny do seznamu náhradníků. O možnosti účasti na putování vám dáme vědět do konce dubna 2024. Děkujeme za zájem a za přízeň.


Těšíme se na vás!

Putování se uskuteční od neděle 11. do neděle 18. srpna 2023 a čeká nás cca 180 km. (sraz možný v sobotu 5. 7. ve Zlatých Horách, neděle 13. už se neputuje, a je to čas na rozjetí do našich domovů, do kterých se vám nebude chtít a to na základě předchozích ročníků) 

Přihlášku prosím nenechávejte na poslední chvíli. S ohledem na zájem v předchozích letech se hlaste co nejdříve. Počet míst je omezený na 40 účastníků. Na přelomu dubna a května 2024 budeme zasílat informace k platbě na základě, které máte místo na putování jisté. Podle stavu přihlášených je přihlašování otevřeno do naplnění kapacity nebo do pátku 31. května 2024, vyplněním přiloženého formuláře níže v článku.

Mapa putování



Rozpis celého putování (v závorce je číslo poutního zastavení - celkem 14):

Sobota 10. 8. 
- pro poutníky ze vzdálených míst a koutů možnost srazu v Poutní kostel P. Marie Pomocné (Maria Hilf), kde je omezená možnost nocování (část venku v ambitech)
- v domluvě je nocování ve Zlatých Horách a doprovodný program - bude upřesněno

Neděle 11. 8.
Maria Hilf (1) - Muna - Mikulovice (28 km) - https://mapy.cz/s/fucupococo
7:30 zahájení poutní mší Poutní kostel P. Marie Pomocné (Maria Hilf)

Dalšími zastaveními na cestě: sv. Anna a Marta v Horním údolí (2), kaple sv. Anny u Edelštejnu (3), sv. Rochus (4) u Zlatých Hor, zaniklá kaplička sv. Antonína Paduánského v Rožmitále (5) u Zlatých Hor. V 18:00 bohoslužba slova u Smírčího kříže za Sudety (je věnován utrpení válečných zajatců II. světové války a odsunu Němců).
Nocleh - Skautská klubovna Muna u Mikulovic (lůžka bez lůžkovin, společné sociálky, zvýhodněná cena 110,- Kč včetně společné večeře). Večer, v případě zájmu povídání o Jesenicku.

Pondělí 12. 8.
Muna - Mikulovice - Vidnava (26 km) - https://mapy.cz/s/fesofujemu

Na trase Zaniklá kaple na Nízké hoře (6) u Supíkovic, Kaple ve Staré Červené Vodě (7), Latzelova kaple „nad studánkou“ (8). (Mše ve 12 hodin na některém z těchto míst)
Nocleh v městské ubytovně Vidnava. Lůžka, společné sociálky. Celou nám ji pronajímají, cena ubytování nám vychází na 200 až 300 Kč, podle počtu poutníků.

Úterý 13. 8.
Vidnava – kaple Sv. Antonína v Račím údolí (9) - Bílá Voda (33,9 km) - https://mapy.cz/s/rekahoguna

Bohoslužbu na překrásném místě u kaple sv. Antonína Paduánské - venku.
Nocleh s večeří v Bílé Vodě.

Středa 14. 8.
Mše svatá a doprovodný program. (bude upřesněn)
Bílá Voda – Travná (13,3 km) - https://mapy.cz/s/kebuvukemu
Na trase klášter Bílá Voda (10),  zaniklá osada Růženec, La Salete Travná (11)
Nocování v Travné na faře a v chatkách u fary, vlastní stany. Cena zatím nestanovena.

Čtvrtek 15. 8.
Travná - Žulová (23 km) - https://mapy.cz/s/babedofana

Na trase zaniklá osada Hraničky, Boží Hora u Žulové (12).
Nocleh penzionu v Žulové, garantováno 40 míst lůžkových, cena do 350 Kč.



Pátek 16. 8.
Žulová – Bělá pod Pradědem Mariin pramen (14) (30 km) - https://mapy.cz/s/lesoromama

Na trase Studniční vrch, kaple na Křížovém vrchu (13)Bohoslužba na Křížovém vrchu.

Nocování na místní faře a v tělocvičně. Předpokládáme příspěvek na náklady ubytování 50 – 100 Kč.

Sobota 17. 8.
Bělá p. Pradědem – Vřesová studánka (15,7 km) - https://mapy.cz/s/folosojata

Jedná se o celkem dramatické stoupání po trase někdejší nejtvrdší křížové cesty na vrchol centrálního hřebene Jeseníků, který je současně Slezsko – Moravskou hranicí, a zde nás ve 12 hodin čeká (bohoslužba na zakončení společného putování po zaniklých poutních místech Jesenicka.
Po skončení bohoslužby možnost dojít do Červenohorského sedla na bus (4 km) - https://mapy.cz/s/dosuvobeva.
Nebo pokračování do Kout nad Desnou a přesun vlakem do Velkých Losin, kde je možné přenocování na faře. Večer závěrečné sdílení a společné promítání fotografií.

Neděle 18. 8.
Po společné snídani odjezd domů.

KAPACITA NAPLNĚNA - další přihlášky budou zařazeny do seznamu náhradníků. O možnosti účasti na putování vám dáme vědět do konce dubna 2024. Děkujeme za zájem a za přízeň.


>

Co s sebou na pouť?

Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak pohodlný a vyzkoušený batoh. Pravidlo méně je více zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení do různých počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se bude také možná hodit. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovku určitě nenechávejte doma. Přezůvky využijete při ubytování. Dále sebou berte osobní lékárničku, dostatek náplastí. :-) I špunty do uší se mohou v noci velmi hodit. Hrneček na kafe či čaj, nebo rychlou polévku v batohu také unesete. 

Náklady na putování?
Náklady se skládají z organizačního příspěvku a nákladů na ubytování a případnou stravu. V minulých letech se náklady za celou pouť pohybovaly od 3300 do 3700 Kč. O aktuální výši nákladů budete informování v potvrzujícím mailu s výzvou k platbě. Jenom po zaplacení zálohy se stává vaše přihláška závaznou.

Doplňkové informace.
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích nebo jiných neznačených ale zpevněných cestách. Součástí organizace je zajištění ubytování, kdy se někdy spí na zemi v halách, tělocvičnách či farách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák. Při putování se skupina většinou drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého (ideálně polévka). Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár nudných, ale nezbytných paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těšíme se na setkání při společném putování...

Petr Hirsch
průvodce, spoluorganizátor

Tomáš Hradil
organizátor (Brontosaurus Slezsko)


A takto vypadalo putování v roce 2022, nechte se inspirovat a vydejte se s námi za krásami zaniklých poutních míst Jesenicka. Těšíme se na vás.

              



Autor článku: Ondřejem Elblem

Oblíbené příspěvky