Pouť po zaniklých poutních místech Jesenicka 8. - 15. srpna 2021


Letní putování po zapomenutých poutních místech Jesenicka se blíží. Tento poutní projekt a myšlenka vznikla jako pokračování aktivit po vydání knihy o zmizelých osadách tohoto kraje.
Trasu navrhla Michaela Neubauerová, která už poutní místa tohoto regionu zpracovala v minulosti jako historička. Zároveň vzniká o zaniklých poutních místech kniha a to v autorském tandemu s Pavlem Macháčkem. Celkem nás trasa povede přes 14 významných poutních míst, podobně, jako má křížová cesta zastavení. Iniciátorem celého projektu poutní cesty po ztracených místech Jesenicka je předseda Hnutí Brontosaurus Jeseník, Tomáš Hradil.

Putování se uskuteční od neděle 8. do 15. srpna 2021 a čeká nás cca 160 km. Celá akce se uskuteční v souladu se všemi platnými vládními nařízeními a případnými omezeními.
Přihlášku prosím nenechávejte na poslední chvíli. Hlaste se nejpozději do neděle 1. srpna 2021, 12:00, vyplněním přiloženého formuláře níže.

Mapa putování



Rozpis celého putování (v závorce je číslo poutního zastavení - celkem 14):

Sobota 7. 8.
- pro poutníky ze vzdálených míst a koutů možnost srazu v Poutní kostel P. Marie Pomocné (Maria Hilf), kde je omezená možnost nocování (část venku v ambitech)

Neděle 8. 8.
Maria Hilf (1) - Muna - Mikulovice (22 km) - https://mapy.cz/s/fucupococo
8:30 zahájení poutní mší Poutní kostel P. Marie Pomocné (Maria Hilf)

Dalšími zastaveními na cestě: sv. Anna a Marta v Horním údolí (2), kaple sv. Anny u Edelštejnu (3), sv. Rochus (4) u Zlatých Hor, zaniklá kaplička sv. Antonína Paduánského v Rožmitále (5) u Zlatých Hor. V 18:00 bohoslužba slova u Smírčího kříže za Sudety (je věnován utrpení válečných zajatců II. světové války a odsunu Němců).
Nocleh - Skautská klubovna Muna u Mikulovic (lůžka bez lůžkovin, společné sociálky, zvýhodněná cena 110,- Kč včetně společné večeře). Večer, v případě zájmu povídání o Jesenicku.

Pondělí 9. 8.
Muna - Mikulovice - Vidnava (27 km) - https://mapy.cz/s/fesofujemu

Na trase Zaniklá kaple na Nízké hoře (6) u Supíkovic, Kaple ve Staré Červené Vodě (7), Latzelova kaple „nad studánkou“ (8). (Mše ve 12 hodin na některém z těchto míst)
Nocleh v městské ubytovně Vidnava. Lůžka, společné sociálky. Celou nám ji pronajímají, cena ubytování nám vychází na 200 až 300 Kč, podle počtu poutníků.

Úterý 10. 8.
Vidnava – kaple Sv. Antonína v Račím údolí (9) (22 km) - https://mapy.cz/s/fohosapesa

Bohoslužbu předpokládáme u sv. Antonína
Nocleh tábořišti Račí údolí. Polotrampské prostředí. Sociálky zajištěny v hlavní chatě areálu. Občerstvení / večeři lze zakoupit individuálně v chatě. Toto ubytování je díky daru majitelky pro poutníky zdarma.

Středa 11. 8.
Račí údolí – Travná (29 km) - https://mapy.cz/s/hucuzoreve

Na trase klášter Bílá Voda (10),  zaniklá osada Růženec, La Salete Travná (11)
Nocování v Travné na faře a v chatkách u fary, vlastní stany. Cena zatím nestanovena.

Čtvrtek 12. 8.
Travná - Žulová (23 km) - https://mapy.cz/s/babedofana

Na trase zaniklá osada Hraničky, Boží Hora u Žulové (12).
Nocleh penzionu v Žulové, garantováno 40 míst lůžkových, cena do 350 Kč.



Pátek 13. 8.
Žulová – Bělá pod Pradědem Mariin pramen (14) (30 km) - https://mapy.cz/s/lesoromama

Na trase Studniční vrch, kaple na Křížovém vrchu (13)Bohoslužba na Křížovém vrchu.

Nocování na místní faře a v tělocvičně. Předpokládáme příspěvek na náklady ubytování 50 – 100 Kč.

Sobota 14. 8.
Bělá p. Pradědem – Vřesová studánka (9,5 km) - https://mapy.cz/s/folosojata

Jedná se o celkem drametické stoupání po trase někdejší nejtvrdší křížové cesty na vrchol centrálního hřebene Jeseníků, který je současně Slezsko – Moravskou hranicí, a zde nás ve 12 hodin čeká (bohoslužba na zakončení společného putování po zaniklých poutních místech Jesenicka.
Po skončení bohoslužby možnost dojít do Červenohorského sedla na bus (4 km) - https://mapy.cz/s/dosuvobeva.
Nebo se vrátit zpět do Bělé pod Pradědem a přenocovat opět na faře.

Neděle 15. 8.
Po společné snídani odjezd domů.

Hlaste se prosím do neděle 1. srpna 2021. Ale pokud můžete, nenechávejte přihlášku na poslední chvíli. Děkujeme.

Co s sebou na pouť?

Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak pohodlný a vyzkoušený batoh. Pravidlo méně je více zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení do různých počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se bude také možná hodit. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovku určitě nenechávejte doma. Přezůvky využijete při ubytování. Dále sebou berte osobní lékárničku, dostatek náplastí. :-) I špunty do uší se mohou v noci velmi hodit. Hrneček na kafe či čaj, nebo rychlou polévku v batohu také unesete. 

Náklady na putování?
Náklady na ubytování (bez nultého noclehu ve Zlatých Horách a případného noclehu po zakončení putování v Koutech nad Desnou) zatím 5 nocí  celkem za 1 160 Kč.
Příspěvek na organizační náklady této poutě 1 200 Kč. Celkově tedy příspěvek na putování 2 360 Kč. (splatné na místě v hotovosti nebo převodem na účet) Účastnit se můžete i části putování, v tom případě bude poplatek úměrně krácen.

Doplňkové informace.
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích nebo jiných neznačených ale zpevněných cestách. Součástí organizace je zajištění ubytování, kdy se někdy spí na zemi v halách, tělocvičnách či farách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák. Při putování se skupina většinou drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého (ideálně polévka). Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár nudných, ale nezbytných paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těšíme se na setkání při společném putování...

Petr Hirsch
průvodce, spoluorganizátor

Tomáš Hradil
organizátor (Hnutí Brontosaurus Jeseník)




              

Oblíbené příspěvky