Haléře z nebe - poutě jsou stále rostoucí byznys

Mekanští říkají, že nepotřebují zemědělství , Bůh jim dal pouť jako jejich každoroční sklizeň. Milióny muslimů vyrážejí k účasti ne letošní pouť, arabsky "haj", cestu k nejposvátnějšímu místu islámu, v Saúdské Arábii. Haj, kterou se všichni muslimové snaží vykonat alespoň jednou během svého života, nyní přináší 16,5 miliard dolarů, což jsou zhruba 3% HDP Saúdské Arábie. Jeruzalém, svaté město pro všechny tři abrahámovská náboženství, také přitahuje davy poutníků, a obrovské množství šíitských muslimů směřuje k návštěvě svatyně v Iráku. OSN Světová organizace cestovního ruchu odhaduje, že přes 300 miliónů lidí vyráží každým rokem na pouť. Nespočet dalších navštěvuje svatyně nebo další posvátná místa.

Čísla se zvyšují, protože na Blízkém východě sílý střední třída, která znamená více turistů a tři čtvrtiny z nich cestují v rámci regionu. Shia poutníci stále proudí do Karbaly a Nadžáfu v Iráku, navzdory bombovým hrozbám. "Ten, kdo vnímá svou dovolenou jako kulturní zážitek bude odrazen špatoum bezpečností, ale věřící ne," říká Kevin Wright, pozorovatel nových turistických příležitostí na trhu.

Religiózní nebo-li náboženská turistika sahá až do dob Mojžíše, který vyvedl svůj lid přes Sinaj "s Bohem jako jejich průvodcem", vtipkuje Peter Tarlow, cestovní konzultant, který je též rabínem. Ve středověku benátští obchodníci brali Evropany sebou při cestách do Svaté země. Izrael dlouhodobě prosazuje náboženskou turistiku. Přesto většina zemí pomalu profituje ze svých posvátných míst.

Výjimkou je haj, která zaznamenává rostoucí trend. Bohatství z ropy a rostoucí ztotožnění se s islámem, je správnou kombinací pro ty, kteří na tom profitují. Hotelový řetězec Posh vstoupil do Mekky, včetně Raffles, který v roce 2010 otevřel lázně v Makkah paláci. Obchody se suvenýry dělají až nepředstavitelný obrat, že některé z nich se "obtěžují" otevřít pouze v období haje. Cestovním agenturám v domovských zemích turistů se daří také slušně. V Egyptě jsou balíčky s k dostání i za 80 000 egyptských liber (11 450 dolarů), podle Reda Dunia, který provozuje cestovní kancelář v Káhiře.

Někteří poutníci si stěžují na rostoucí náklady spojené s uskutečněním jejich náboženské povinnosti. Letecké společnosti a hotely své ceny o svátcích řádně zvedají. Nicméně, jak říká pan Dunia, muslimové často šetří léta na jejich haje, " takže většina z nich jsou ochotni utratit peníze za tuto zkušenosti." Některé cestovní kanceláře nyní nabízejí balíčky, které vedle náboženství též zahrnují volnočasové aktivity. To pomáhá zlepšit cenovku a může též přesvědčit agnostiky a ateisty k návštěvě svatých míst jen pro kulturní zážitek.

Země, které "trpí" nedostatkem vlastních náboženských památek, se je nyní snaží vytvořit. V červnu odpovědné orgány v Dubaji oznámily plány na vybudování zábavného parku "Svatý Korán" se zdmi zobrazující příběhy z Koránu a zahradu s rostlinami, jenž jsou v něm zmíněny. Dubaj se sází, že zbožnost je stejně výnosná jako nakupování a zábava, což jsou aktivity, které právě v současné době táhnou.

Původní článek z www.economist.com -  zde.

 REKLAMA


GoMobile
468x60.gif
INVIA
ePojištění
Nejlevnější povinné ručení

Oblíbené příspěvky