Ohlédnutí za Slovenským turné - zima 2014

Celé to začalo v listopadu na cestovatelské festivalu Cestou necestou, který organizuje Michal Knitl. Dostal jsem pozvání do Bratislavy na speciální edici zaměřenou pro studenty s tématikou dobrovolnictví v zahraničí. Má přednáška se sice trochu vymykala tématu, ale své posluchače si našla. Byla to jedna z těch prvních ve velkém sále, s mikrofonem a zahraničním publikem. :-) I nervozita udělala své. Už v té době jsem měl v úmyslu udělat turné po Slovensku, ovšem organizačně to zajistit, nalézt kontakty a vše domluvit není až taková hračka. Po přednášce jsem se setkal s Michalem Krátkým, kterého mé povídání nadchlo. Slovo dalo slovo, vizitka šla z ruky do ruky a turné po Slovensku začínalo mít jasnější obrysy. Začátkem ledna jsem vybral termín a Michal se pustil do práce. Během 3 týdnů se mu podařilo domluvit a zorganizovat a naplánovat 9 denní turné do kterého vtěsnal 13 přednášek. Michal se živý jako architekt a preciznost, která je v této profesi asi nutností se odrazila i v přípravě turné, kdy vše naprosto precizně domluvil a připravil. Za to mu patří obrovský dík. Na festivalu viděl moji zkrácenou verzi, tak mi původně chtěl na některé dny dát i 3 přednášky. Nakonec z toho bylo 5 dnů s dvěma přednáškami, vždy dopoledne a v podvečerních hodinách. Tři dny po jedné přednášce a jeden odpočinkový den.
Den "B", 24. února, cesta z Brna do Bratislavy. Nejprve jsem se setkal s Rastislavem, poutníkem, který mi zpříjemnil první hodiny v Bratislavě. A večer následovala první přednáška v Univerzitním pastoračním centru. Byl to vlastně návrat na místo činu, neb jsem zde vystupoval v již zmíněném listopadu. Ovšem tentokrát to bylo komornější, jelikož mi byl vyčleněn malý sál. Důvod byl jednoduchý a to ten, že zde ve stejný čas večer probíhala diskuze s prezidentskými kandidáty. To byl velký konkurent, ale nakonec se malý sál v podstatě celý zaplnil a posluchači vytvořili velmi příjemnou atmosféru.

Během mého turné jsem navštívil tato místa:
Univerzitné pastoračné centrum sv. Jozefa Freinademetza - Mlynská dolina - Bratislava
Čajovňa na zámku - Zvolen
Regionálne kultúrne centrum - Prievidza 
Stredoslovenské múzeum Tihányiovský kaštieľ - Banská Bystrica
Kaviareň Džezva - Zvolen
Súkromná stredná odborná škola - Hliník nad Hronom
Dominik - Penzión pre seniorov, domov sociálnych služieb
Farnost Sedembolestnej Panny Márie - Žiar nad Hronom
Penzión na námestí - Hliník nad Hronom
Mestské kultúrne centrum - Kino Hron - Žiar nad Hronom
Galleria CVERNOVKA - Bratislava /zastrešuje CARDO/
CestoKlub - Prírodovedecká fakulta UK - Bratislava

Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto přednáškového turné, organizátorům na jednotlivých místech, že neváhali a dali mi šanci oslovit Slovenské publikum. Obrovský dík patří Michalovi Krátkému, který mi nezištně pomohl celé turné naplánovat a zorganizovat. A též jeho rodičům, kteří mě přijali k sobě domů a vytvořili podmínky pro odpočinek po náročných přednáškových dnech.

Během přednášek jsem oslovil více než 500 posluchačů ve věku od 10 do 90 let. Ověřil jsem si, že téma pěšího putování má co nabídnout každému z uvedeného věkového rozpětí. Bylo úžasné pozorovat reakce 110 dětí v kině v Žiary nad Hronom, kdy jejich nejoblíbenější fotografií se staly dvě řecké želvičky, které jsem přistihl s fotoaparátem v intimní chvilce. :-)
Petr Hirsch: Greece * Řecko &emdash; Greece - Pétrai (West Macedonia)
Ovšem otázky dětí na konci promítání mě velmi mile překvapily, kdy bylo cítit, že velmi pozorné naslouchali a dokázali si představit, že cesta kterou jsem podnikl nebyla úplnou procházkou růžovým sadem. Mezi otázkami byla i tato:"A chystáte se na Mount Everest?" V Prievidzi jsem měl též polední představení pro žáky střední školy. 60 studentů docela se zaujetí poslouchali, ale nepodařilo se mi vtěsnat program do jejich konce vyučovací hodiny. Trochu jsem bláhově doufal, že třeba část se zájmem zůstane a ještě si poslechnou zbylou část putování z Říma do Jeruzaléma, ale jaké bylo mé překvapení, když se všech 60 zvedlo, poděkovalo a houfně odešli. Zůstal jsem tam chvíli stát jako opařený, ale i tento moment mě nijak zvlášť neotrávil. Zbylá promítání proběhla již bez větších překvapení a vždy jsem se setkal s milými pořadateli a posluchači. 

Zde je možné si prohlédnout pár fotografií z různých míst, kde jsem promítal: https://plus.google.com/114610180519245478477/posts/Tz6kwAdFrzw

A také na trochu medializace došlo. Dva spoty do zpráv místních televizí a hodinový rozhovor s paní Čelkovou pro rádio Lumen, který by měl být vysílán někdy kolem Velikonoc.

Velmi mě těší, že přednáška, kterou jsem představil sklízí pozitivní ohlasy a rozjasňuje tváře publika. A skrz to mohu i já cítit, že každý krok který jsem vykonal nebylo zbytečné šlápnutí, ale, že přineslo užitek mě i lidem, které i nadále potkávám na své životní pouti. Děkuji Vám a budu se těšit na další setkání.

Na Slovensku je v přípravě druhé turné v období od 26. dubna do 2. května. Stále aktuální přehled míst, kde budu přednášet a promítat: http://16000km.pout.eu/p/vystavy-promitani.html
 krátký TV spot pro TV Trenčín, natočeno v Prievidzi 26.2. 201

Oblíbené příspěvky