Letní česko-slovenské putování na Velehrad s dětmi



Kruh se uzavírá, po roce putování po nově vyznačených Cyrilometodějských stezkách se vracíme na "místo činu" do Trenčína a znovu se vydáme ze Skalky na Velehrad. Letos jsme předělali etapizaci, zkrátili denní úseky a to proto, aby pouť mohli absolvovat i rodiče s dětmi. K dispozici bude doprovodný vůz, který zajistí převoz nezbytného a případně "sběr" poutníků, rodičů a dětí, na které bude denní etapa příliš dlouhá.Na Velehrad doputujeme v sobotu 22. srpna 2020, spolu s dalšími proudy z různých směrů celé republiky u příležitosti XX. pěší poutě na Velehrad. Ve společenství dalších poutníků tak v sobotu 22. 8. oslavíme a poděkujeme za možnost být a kráčet krajinou našich předků s přáním zachování její jedinečnosti a úctě k ní pro budoucí generace.

Čeká nás necelých 90 km ze Skalky u Trenčína, kde se sejdeme v pondělí 17. 8. a odtud nás CM značení povede přes kouzelný kraj žitkovských bohyň v Bílých Karpatech a dále přes lázeňské městečko Luhačovice doputujeme do Uherského Hradiště a následně v sobotu do Velehradu. 
Celá trasa ke shlédnutí zde: https://mapy.cz/s/pomocovuzo.

Pondělí 17. 8.
- sraz účastníků putování ve Skalce u Trenčína, prohlídka okolí volný program
- ubytování zajištěno v poutním domě Skalka (možnost společné večeře a snídaně), cena 15 EUR / osoba se snídaní (postel včetně povlečení), večeře 5 EUR (vegetariána nahlásit v přihlášce do poznámky)

Úterý 18. 8.
- společná snídaně,
8:00 - 9:00 - mše s požehnáním poutníkům, zahájení putování,
- trasa 16 km - https://mapy.cz/s/juredunazu,
- ubytování v ubytovně u JZD Agrosúča, 10 EUR / osoba,
- večer možnost společného opékání / grilování - prase nebo beran z místního JZD.

Středa 19. 8.
- ranní zastávka v místní Tradiční pekárně,
- prohlídka muzea s výkladem o historii Žítkové (infocentrum Žítková, v jednání),
- pro zájemce Bojkovické muzeum,
- trasa 19 km do Bojkovic - https://mapy.cz/s/fodehazuro,
- ubytování Sokol Bojkovice, https://mapy.cz/s/nahegumela, karimatka, spacák, 100 Kč / osoba,
- večerní posezení, večeře individuálně.

Čtvrtek 20. 8.
- požehnání poutníkům na cestu v kostele sv. Vavřince v Bojkovicích (v jednání),
- zastavení v Luhačovicích (oběd, prohlídka kostela sv. Rodiny, kolonáda),
- trasa 23 km do Pašovic - https://mapy.cz/s/gumateguno
- ubytování v obecním sále, cena 100 Kč za osobu (karimatka a spacák), večeře a snídaně možnost objednat,
- večerní společné posezení.

Pátek 21. 8.
- putování do Uherského Hradiště, 18 km, trasa https://mapy.cz/s/pucevaluja,
- ubytování v  Orlovně na Mariánském náměstí, cena 250 Kč za lůžko (22 lůžek), zbytek za 100 Kč na zemi ve vlastním spacáku a karimatce,
- večeře individuálně ve městě.

Sobota 22. 8.
- snídaně individuální, 
- 8:30: požehnání poutníkům v kostele sv. Ducha ve Starém Městě (v jednání),
- putování 8 km na Velehrad - https://mapy.cz/s/3uV8h,
- společný program s ostatními proudy poutníků,
- 11:30  slavnostní mše svatá – slouží brněnský biskup O. Vojtěch Cikrle,
- 14:00 slavnostní premiéra dokumentu Pěšky bez hranic ,v sále kardinála Špidlíka,
- pro zájemce ubytování ve Velehradském domě za 80 Kč ve vlastním spacáku a na karimatce, případně můžete zkusit poptat ubytování ve Stojanově gymnáziu.

Cyrilometodějská stezka ze Skalky nad Váhom na webu CM stezek. A zde odkaz na rozhlasové povídání o putování po cyrilometodějských stezkách.

Přihlášky pro zájemce o putování prosím nejpozději do 9. srpna 2020, do 20 hodin. Děkuji.
A jak může vypadat takové putování? Podívejte se na video z putování ze Skalky na Velehrad v minulém roce.

Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak, berte osvědčený batoh. Pravidlo, méně, je více, zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení, do různého počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se samozřejmě může hodit. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovka a přezůvky nebudou též k zahození. Osobní lékárnička, dostatek náplastí. :-) Hrneček na čaj či kafe, nebo zalitou hrnečkovou polévku se též může hodit. 

Doplňkové informace
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta, klubu českých turistů. Někdy se jde po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích. Součástí organizace je zajištění skromného ubytování, kdy se často spí na na zemi v halách a tělocvičnách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák (upřesněno v přihlašovacím formuláři). Při putování se většinou skupina drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého. (ideálně polívka) Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nezapomeňte organizátora informovat o specifikách Vašeho zdravotního stavu. (např. alergie, léky, apod. aby v případě potřeby a nenadálé situace mohl adekvátně reagovat) Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování bude pořizován fotografický a video materiál, určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování a to různými formami (youtube video, nebo klip v televizi s plošným vysíláním - v případě, že si nepřejete být na záběrech zachyceni, dejte o tom prosím vědět) V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom též vědět. Děkuji.

Doprovodné vozidlo a děti
Výjimečně pro tuto pouť bude zajištěno doprovodné vozidlo, které zajistí převoz batohů z jednoho místa ubytování na další. (určeno pouze pro přihlášené, kteří nezbytně tuto službu budou potřebovat) A dále bude auto k dispozici pro vyzvednutí poutníků, kteří z nějakého důvodu nebudou moci denní etapu dokončit. Z minulého roku máme zkušenost, že sedmiletý poutník ušel se svým tátou 3 dny po sobě i 25 km. Nebojte se tedy vyrazit se svými ratolestmi od 5 let výše. Věříme, že se sejde pěkná skupinka a děti si cestu a celé putování společně užijí. Pokusíme se pro ně zajistit v jednotlivých místech trasy doplňkový program, tak aby si z putování odnesly pěkné vzpomínky.

Něco počtení o celém projektu Cyrilometodějských cest, které směřují na Velehrad: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/cyrilometodejska-stezka-velehrad-solun-rim-klub-ceskych-turistu.A190708_487620_zlin-zpravy_ras

 

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na Vás.

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce
tel.: 601 206 849


              






Oblíbené příspěvky