Pozvánka k adventnímu putování ze Znojma do benediktinského opatství v Rajhradu

Pomalu se nám blíží závěr roku 2021 a po několika krásných poutích vás srdečně zvu k poslední, vícedenní v letošním roce. Jak se lépe ztišit a připravit se na požehnaný čas adventu, než tím, že vykročíme rozvážným krokem vstříc tichu a usebráni?
Budeme putovat krásným krajem Jižní Moravy ze Znojma přes Moravský Krumlov do Rajhradu, kde se nachází benediktinské opatství s kostelem sv. Petra a Pavla. V cíli putování se necháme okouzlit velkolepostí Santiniho geniálností a stavitelstvím. Ovšem na cestě nás čeká mnoho dalších krásných zastavení.

Jak s oblibou říká otec Mons. Jan Peňáz: "Poutník se modlí nohama." Pouť je určena komukoliv, kdo má chuť jít. Veškerý program je dobrovolný, podstatná je chuť jít a být v přítomném okamžiku se srdcem na dlani a otevřený všemu, co nám putování položí před nebo pod nohy. :-) 

Celá trasa včetně etapizace ke shlédnutí zde: https://mapy.cz/s/nuvuvolano

Rozpis putování po jednotlivých dnech:
  • středa 24. 11. 2021, odpoledne, podvečer
  • neděle 28. 11. 2021
    • 8:00 pokračování v putování, trasa 21 km - https://mapy.cz/s/jezalenuzu.
    • 14:00 požehnání poutníkům k zakončení poutě v cíli, chrám sv. Petra a Pavla - Rajhrad.
    • Pro zájemce možnost zajistit přenocování v Rajhradě (hostinka u benediktýnů nebo v klášteře u Sester Těšitelek) - příspěvek cca 150 Kč / osoba / noc.
Připojit se lze na jakýkoliv úsek, byť to bude jenom den. S ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci prosím o dodržování aktuálně platných pravidel, viz: https://covid.gov.cz/situace/pohyb-venku/volny-pohyb-osob-0 (každý účastník musí mít potvrzení o bezinfekčnosti formou testu, nebo zprávou o prodělaném onemocnění, nebo být očkovaný). Děkuji za vaši ohleduplnost.

Přihlaste se skrze formulář níže, kde zaškrtněte zájem o ubytování. Přihlašujte se, prosím co nejdříve, avšak nejpozději do pátku 19. listopadu 2021, 12:00. Děkuji.



Nechte se inspirovat videem, které vzniklo z putovávní v roce 2019.


Co s sebou na pouť?
Hlavně dobrou náladu a odhodlání k putování. Samozřejmostí jsou rozchozené, pohodlné boty. Stejně tak pohodlný a vyzkoušený batoh. Pravidlo méně je více zde platí dvojnásob. Vhodné oblečení do různých počasí - ideálně vrstvit a odebírat či přidávat podle aktuální potřeby a stavu počasí. Pláštěnka se bude zřejmě hodit. Návleky se mohou hodit, ale pro putování nejsou nezbytné. A pak už věci co uznáte za nezbytné a potřebné - osobní hygiena, léky, stravu, deník, foťák. Dobré mít chytrý telefon, do kterého si stáhnete plánovanou trasu. Kdo je zvyklý chodit s trekovými holemi, určitě se hodí. Čelovku určitě nenechávejte doma. Přezůvky využijete při ubytování. Dále sebou berte osobní lékárničku, dostatek náplastí. :-) I špunty do uší se mohou v noci velmi hodit. Karimatka a spacák jsou samozřejmostí.

Organizační poplatek?
Poplatek je dobrovolný, splatný převodem na účet organizátora po skončení poutě a spokojenosti poutníka. Nebo můžete zaplatit v hotovosti v průběhu putování. (vodítkem či doporučením je 100 Kč / den putování). Ovšem finance ať nejsou překážkou v účasti na pouti. 

Doplňkové informace.
Každý poutník odpovídá sám za sebe. Nejedná se o organizovaný zájezd. Organizátor a průvodce odpovídá za naplánování bezpečné trasy, která je v terénu obvykle značena standardně jako turistická cesta klubu českých turistů. Někdy se jede po cyklotrasách a výjimečně, krátké, spojovací úseky, po silnicích nebo jiných neznačených ale zpevněných cestách. Součástí organizace je zajištění ubytování, kdy se někdy spí na zemi v halách, tělocvičnách či farách. Proto je nezbytné sebou brát karimatku a spacák. Při putování se skupina většinou drží pohromadě, ale není to pravidlo, ani povinné. Pokud půjdete individuálně (rychleji nebo pomaleji), pouze o tom prosím informujte průvodce, aby věděl, zda na vás čekat. V průběhu dne se stravujeme individuálně, z nakoupených zásob a pokud to dovolí okolnosti na trase, stavíme se k obědu na něco teplého (ideálně polévka). Putovat je možné hodinu, den, nebo celou trasu. Nic není nemožné. Svojí účastí též souhlasíte, že z putování může být pořizován fotografický a video materiál určený pro budoucí propagaci poutních tras a samotného putování. V případě, že se přihlásíte a nakonec se nebudete moci zúčastnit, prosím dejte mi o tom vědět. Děkuji.

Každý účastník putování je povinen dodržovat zákony ČR a další ustanovení a omezení, a tak na závěr pár nudných, ale nezbytných paragrafů:

– Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
– Zákon 289/1995 Sb. o lesích
– Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Těším se na setkání při společném putování...

Petr Hirsch
poutník, organizátor a průvodce


              



Oblíbené příspěvky